Waarom afvallen zo moeilijk is en hoe kan het wel? -

Waarom afvallen zo moeilijk is en hoe kan het wel?

Home » Gezond Eten » Waarom afvallen zo moeilijk is en hoe kan het wel?
Deel de vreugde!
  • 45
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

 

Waarom is afvallen voor veel van ons tegenwoordig zo moeilijk?

Op dit moment leven we in een maatschappij waar voedsel bij heel veel facetten een van de belangrijkste gezelligheidpeilers is. Vieren we een verjaardag? Daar hoort eten bij…Alleen taart? Nee…taart…toastjes…schalen met hapjes en bittergarnituur. En natuurlijk drinken! Vriendinnenavond? Thee met chocola, wijn met hapjes! Sinterklaas? De pepernoten liggen naast de chocoladekerstmannen. We kunnen aardappelen met groenten eten maar we kunnen ook gaan voor kant en klaarmaaltijden, pasta’s, rijstgerechten, ovenschotels..En veel vooral met kaas! Wat ik hiermee wil zeggen is dat we overladen worden met keuzes, we worden constant uitgedaagd om onze ‘verslaving’ in toom te houden. Hoe dan?

Onze gedachten
Veelal worden worden we aangestuurd door een gevoel wat we hebben bij een moment. Onze gedachten sturen dit aan. Met lekker eten is het gezelliger (denken we). Ben je geslaagd? Wat goed en gezellig! Daar hoort taart bij..Rotdag gehad? Wel een chocoladeletter verdiend! Op donderdag een stuk taart gegeten? Hele week mislukt en een vrijbrief om vrijdag, zaterdag en zondag dan ook maar los te gaan. Kortom. Ons eetpatroon zit grote deels tussen onzen oren 🙂

Hoe zorgen we er dan voor dat het wel lukt?

1) Maak keuzes!
Als je af wil vallen of een gezond gewicht wil behouden kan je nou eenmaal niet alles. Slim kiezen (slank kiezen) kan daarbij ontzettend veel winst opleveren. Kies mager broodbeleg. Calorie arme crackers, magere yoghurt en/of kwarkproducten, ga voor magere vleessoorten en/of vis. Natuurlijk kan je best een recept eten met geraspte kaas, als je ergens anders die dag daar dan maar ruimte voor creëert. Ga voor calorie arme drankjes, keuze zat! Het is echt niet zo dat je door mager te kiezen weinig keuze hebt. De schappen liggen voor met slanke producten. En de winst van overdag overal slank bij kiezen is de ruimte die je hierdoor overhoud voor een lekker chocolaatje, stukje taart of glaasje wijn.

2) Zorg dat je lekker eet!
Eet niks wat je niet lekker vindt. Alleen dan ben je verzadigd (tussen je oren) en dat zorgt ervoor dat we minder snel weer lekkere trek hebben! Maak een feestje van je eetmomenten!

3) Voel je nooit schuldig na iets wat je hebt gegeten.
Vanuit die gedachte gaan we alleen maar meer eten. Het is nu toch al fout gegaan dus kan ik de rest ook wel opeten. Denk dus goed na voordat je iets eet en geniet er dan bewust van!

4) Eet nooit uit beleefdheid, pure zonde!
Blijf bij jezelf, eet wat jij wil en eet nooit omdat een ander je anders ongezellig vindt!

5) Ga voor kleinere hoeveelheden
Weeg je avondeten eens af, de porties van tegenwoordig zijn veelal niet meer gebaseerd op 1 persoon. Al wordt dat wel beweerd. Kies voor een merci ipv een reep chocola. Neem een klein zakje chips in plaats van een grote zak. Ga voor een speculaasje ipv een gevulde koek. Het is lastig om tegenwoordig nog reëel te kijken naar wat is nou normaal. Alles is ingericht op veel en groot.Hoe meer hoe beter. Niet dus.

6) Eet!
We eten vaak te weinig, te onregelmatig, waardoor we onze verbranding stil leggen. Zorg er dus voor dat je eet! Niet een dag niet eten omdat je savonds uit eten gaat. Je lichaam weet niet meer waar het aan toe is en zal spaarzamer omgaan met dat wat het binnen krijgt.

7) Wees lief voor jezelf en gun jezelf lekker eten!
Alles wat je niet mag, wil je vaak juist. Zo zitten wij nou eenmaal vaak in elkaar 🙂 Gun het jezelf om te eten en te genieten maar haal het genieten niet alleen uit eten. Er zijn tal van andere dingen waar we van kunnen genieten en wat ons een geluksgevoel oplevert!

8) Blijf bij jezelf
Laat je niet beïnvloeden door alle hypes en trends uit afvalland. We vallen echt niet harder af van superfoods of oervoeding. We vallen af door minder binnen te krijgen dan we verbruiken en dat kan met normaal eten!

9) Lukt het niet alleen, zoek dan hulp!
Het is geen schande om hulp te zoeken als het niet alleen lukt, het is juist krachtig om hulp te zoeken!

Zet hem op en een fijn weekend voor nu! Geniet!

The following two tabs change content below.

Gerdien Hopster

Voedingscoach en Lifestylebegeleider
Ik help mensen die, net als ik vroeger, op het moment in strijd zijn met hun lichaam en gewoontes die een gezond gewicht en daardoor geluk in de weg staan. Ik help, adviseer en begeleid je naar een fitter en leuker bestaan waarbij niet alleen gewicht maar vooral je geluk het uitgangspunt is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rust

Vertrouwen

Verandering

Resultaat

Powered by WishList Member - Membership Software