Snack attack! -

Snack attack!

Home » Gezond Eten » Snack attack!
Deel de vreugde!
  • 34
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Opeens zin in chocolade, koekjes of een zak chips? Er zijn diverse oorzaken voor eetbuiten. Naast het emotie-eten dat ik laatst heb behandeld, kan het ook zijn dat je lichaam bepaalde voedingstoffen mist. Heb je bijvoorbeeld zin in chocola, dan kan het zijn dat je lichaam om magnesium vraagt. Hoe ga je met zo’n snack attack om?

Als eerst is het belangrijk om te weten dat een te streng dieet vaak averechts werkt. Wie wil afvallen moet zeker opletten, maar zorg er wel voor dat je af en toe iets lekkers mag. Als je dingen die je ontzettend lekker vindt helemaal niet meer eet, dan is de kans des te groter dat je uiteindelijk toegeeft aan je verlangens en in een keer heel veel van je favoriete voedsel naar binnen propt. Probeer dus een balans te vinden. Probeer snoepen bijvoorbeeld te beperken tot het weekend en vervang snoep doordeweeks door iets gezonds.

Chocola

Naast deze psychologische hunkering naar iets lekkers, omdat je het ‘niet mag’ kan het ook zijn dat je lichaam een signaal afgeeft omdat het behoefte heeft aan een bepaalde voedingsstof. Zo kan het zijn dat je bijvoorbeeld ontzettend veel zin krijgt in chocola. Chocola zit boordevol magnesium, dus om een tekort aan te vullen zou je de eerste de beste reep chocola pakken om in je behoefte te voorzien, maar je doet er beter aan om dan te kiezen voor de pure variant. In pure chocola zit namelijk minder suiker, maar wel heel veel magnesium. Daarnaast zijn ook noten, bruine rijst, volkoren brood en pompoenpitten zijn goed om het magnesiumtekort aan te vullen.

Snoep

Soms heb je ineens een ongelooflijke behoefte aan drop. Zin in suiker en zoetigheden wordt vaak veroorzaakt door een afname van chroom in ons lichaam, een mineraal dat belangrijk is bij de regeling van je bloedsuikerspiegel. Het vergemakkelijkt de opname van glucose uit het bloed door de cellen, een proces dat belangrijk is voor diabetespatiënten. In plaats van snoep kun je beter kiezen voor producten als rundvlees, kip, wortelen, aardappelen, broccoli, asperges, volkorenproducten of eieren. Het eten van snoep als je je flauw voelt, maakt het probleem alleen maar erger: het zorgt ervoor dat het lichaam meer insuline produceert, wat leidt tot een suikercrash.

Vlees

Zin in een lekker stukje worst? Soms vraag je lichaam om vlees. Dan kan het zijn dat je een tekort hebt aan ijzer. Dat tekort komt tegenwoordig steeds vaker voor omdat er wereldwijd minder rood vlees gegeten wordt. Een heerlijk mals biefstukje mag zeker elke week! Houd je niet van rood vlees, maar wil je wel je ijzertekort aanvullen? Probeer dan schelpdieren, linzen, spinazie, pompoenzaden of kaas.

Kaas

Wie de drang heeft om overal kaas op te smeren of te eten heeft waarschijnlijk behoefte aan wat extra calcium, een van de belangrijkste mineralen in ons lichaam dat goed is voor de botten en je gebit. Calcium vind je niet alleen in kaas, maar ook in heel veel andere melkproducten zoals melk en yoghurt maar bijvoorbeeld ook in ingeblikte zalm, sardines, broccoli en amandelen. En om te zorgen dat de vitamine D nog beter wordt opgenomen, doe je er goed aan even lekker naar buiten te gaan. De zon zorgt er namelijk voor dat het mineraal sneller wordt opgenomen in je lichaam.

The following two tabs change content below.

Gerdien Hopster

Voedingscoach en Lifestylebegeleider
Ik help mensen die, net als ik vroeger, op het moment in strijd zijn met hun lichaam en gewoontes die een gezond gewicht en daardoor geluk in de weg staan. Ik help, adviseer en begeleid je naar een fitter en leuker bestaan waarbij niet alleen gewicht maar vooral je geluk het uitgangspunt is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rust

Vertrouwen

Verandering

Resultaat

Powered by WishList Member - Membership Software