Nieuwjaars resoluties -

Nieuwjaars resoluties

Home » Gezonde Lifestyle » Nieuwjaars resoluties
Deel de vreugde!
  • 8
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Vaak houdt het ons al maanden voor het nieuwe jaar bezig. We hebben het er met familie en vrienden over. Zoeken bondgenoten en maken goeie plannen. 1 januari, dé dag voor een nieuwe start. Dé dag om je goeie voornemens van vorig jaar nieuw leven in te blazen. Ja, want vorig jaar had je ook al van die goeie plannen gemaakt, en dat jaar ervoor vast ook al? Stoppen met roken, gezonder leven, meer sporten. Dat soort resoluties.

Vervallen in oud gedrag

De eerste paar weken gaan geweldig. Je hebt geen sigaret aangeraakt. De zakken chips laten liggen. En bent al elke week drie keer naar de sportschool geweest. Super! Dan komt het eerste feestje van het jaar weer. Je neemt je voor het rustig aan te doen, want morgen wil je sporten. Maar, het is té gezellig en de volgende dag sla je sporten een keertje over. Dat kan wel, want je was toch al drie weken lekker bezig.

Motivatie

Je goeie voornemens staan nog als een huis, alleen de motivatie is soms ver te zoeken. Hoe kan dat toch? Volgens José Kerstholt, hoogleraar psychologische besliskunde aan de Universiteit Twente, is dat “het resultaat van een discrepantie tussen het analytische systeem en het intuïtieve systeem. Met het analytische systeem maken we de goede voornemens. Het intuïtieve systeem stuurt ons gedrag”. Dus het is niet zo gek dat als onze goeie intenties in de weg worden gezeten door allerlei verleidingen, wij het moeilijk vinden om ‘sterk’ te blijven.

Wat nu?

Een echte verandering in je leven vereist focus en volharding. Richt je daarom op één goed voornemen per keer. Als de focus klein is, is de incidentele misstap kleiner, de teleurstelling kleiner, en de motivatie om te herpakken groter. Buiten dat, wilskracht komt vanuit jezelf en niet van een datum op een kalender. Dus waarom wachten tot 1 januari als je vandaag ook kunt beginnen?!

Lees hier het hele interview met José Kerstholt: http://www.scientias.nl/waarom-het-zo-moeilijk-om-goede-voornemens-te-handhaven/

The following two tabs change content below.

Gerdien Hopster

Voedingscoach en Lifestylebegeleider
Ik help mensen die, net als ik vroeger, op het moment in strijd zijn met hun lichaam en gewoontes die een gezond gewicht en daardoor geluk in de weg staan. Ik help, adviseer en begeleid je naar een fitter en leuker bestaan waarbij niet alleen gewicht maar vooral je geluk het uitgangspunt is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rust

Vertrouwen

Verandering

Resultaat

Powered by WishList Member - Membership Software