Slechte Eetgewoonten -

Slechte Eetgewoonten

Home » Gezond Eten » Slechte Eetgewoonten
Deel de vreugde!
  • 17
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Als je wilt afvallen, is het belangrijk dat je bewust eet. Toch zijn er valkuilen, waar veel van ons wel eens intrappen. Om slechte eetgewoonten af te leren is het belangrijk dat je ze eerst herkent. Zie jij hierin iets van jezelf terug? Verander je slechte eetgewoonten en bereik een gezond gewicht!

Teveel eten in één keer

Als producten bijna geen vezels of eiwitten en juist véél suikers of zout bevatten, dan heb je grote kans dat je er te veel van eet. Je krijgt met deze producten namelijk minder snel het gevoel dat je vol zit, met het risico dat je dus blijft dooreten. Teveel eten komt vaak doordat je trek hebt.
Probeer langzaam te eten en ervan te genieten. Dit geeft je hersenen de tijd om het gevoel van volheid te registreren zodat je porties op een gezond formaat kunt houden. Om te voorkomen dat je veel trek hebt, is het goed om tenminste 5 of 6 keer per dag te eten en dan het liefst producten met eiwitten en vezels. Eiwitten vind je o.a. in vlees, vis, eieren, zuivel, noten, zaden en peulvruchten. Vezels vind je in o.a. fruit, groenten, zaden, noten en producten met volkorengranen. Door deze producten vaak genoeg te eten, verbrand je het voedsel veel gelijkmatiger en slaat je lichaam minder vetten op.

Jezelf uithongeren

Na een eetbui ontstaan er vaak schuldgevoelens, waardoor je een poging onderneemt jezelf uit te hongeren. Maar realiseer je dat je een eetbui hiermee niet kan compenseren. Als je bijvoorbeeld je ontbijt overslaat, krijgt je lichaam al snel 12 tot 15 uur geen energie en bouwstoffen binnen. Hierdoor vergroot je juist de kans dat er opnieuw een eetbui ontstaat. Uiteindelijk ga je van eetbui naar uithongering, naar eetbui naar uithongering… en dát is een extreem slechte eetgewoonte. Probeer een regelmatig eetpatroon aan te houden: geen maaltijden overslaan, niet te grote porties, maar ook niet overdreven klein en jezelf nooit uithongeren!

Je maakt van het diner je grootste maaltijd

Veel mensen maken deze fout. Het is helemaal niet goed om veel te eten tijdens het diner. Je lichaam kan de hoeveelheid niet aan en heeft moeite om alles te verwerken. De extra stoffen worden opgeslagen als vetten en dit leidt tot gewichtstoename.
Het is daarom belangrijk je hoeveelheid calorieën die dagelijks binnenkrijgt te verdelen over de dag. Dus ‘s avonds wel een lekker bordje te eten, maar schep niet nog een tweede keer op. Schep je eten op in de keuken en niet bij de eettafel. Als het eten op tafel staat ben je vaak geneigd om meer te eten. Een extra portie groenten kan je natuurlijk wel altijd op tafel zetten.

’s Avonds koffie drinken

Drink geen cafeïne voor het slapen gaan, dit zorgt er voor dat je slechter kunt slapen. Voldoende slapen is belangrijk voor je metabolisme, je bloedsuikerspiegel en genoeg energie. En dat is weer belangrijk voor het afvallen. Je kan het beste overdag een kopje koffie drinken, dit stimuleert namelijk je stofwisseling en zorgt er daarnaast voor dat je minder behoefte hebt aan snacks of snoep.

Tv kijken tijdens het eten

Laat je nooit afleiden tijdens het avondeten. Als je tv kijkt tijdens het avondeten heb je vaak niet door hoeveel je eet en of je al vol zit. Dit leidt weer tot overeten en uiteindelijk tot gewichtstoename. Eet je je avondeten voor de tv? Maak van tevoren dan een normale portie klaar en eet deze op, maar laat je niet gaan tot de pan leeg is. Helpt dit niet? Eet dan voortaan aan tafel in plaats van voor de tv. Ook als je ‘s avonds na het eten voor de tv zit gaat er soms een zak chips naar binnen, zonder dat je het doorhebt. Wees bewust van wat je eet en vul een schaaltje chips, in plaats van met de zak op de bank.

Niet genoeg water drinken

Het kan niet vaak genoeg gezegd worden hoe belangrijk water voor het lichaam is. Een mens zou eigenlijk elke dag minstens 8 glazen water moeten drinken. Water is van cruciaal belang voor je hersenen en alle organen in jouw lichaam, waaronder ook je huid. Water zorgt ervoor dat je lichaam veel beter vet kan verbranden. Daarom moet je dagelijks minimaal anderhalve liter water drinken. Energiedranken, sappen en frisdranken, zijn niet in staat om je lichaam goed te onderhouden.

Herken jij jezelf in deze slechte eetgewoonten en wil jij graag hulp bij het afleren? Laat het me weten en ik help je naar een gezonde leefstijl!

The following two tabs change content below.

Gerdien Hopster

Voedingscoach en Lifestylebegeleider
Ik help mensen die, net als ik vroeger, op het moment in strijd zijn met hun lichaam en gewoontes die een gezond gewicht en daardoor geluk in de weg staan. Ik help, adviseer en begeleid je naar een fitter en leuker bestaan waarbij niet alleen gewicht maar vooral je geluk het uitgangspunt is.

Laatste berichten van Gerdien Hopster (toon alles)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rust

Vertrouwen

Verandering

Resultaat

Powered by WishList Member - Membership Software