Wat betekent: rijk aan voedingsvezels? -

Wat betekent: rijk aan voedingsvezels?

Home » Gezond Eten » Wat betekent: rijk aan voedingsvezels?
Deel de vreugde!
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Op zoveel pakken in de supermarkt lezen we het: ‘Rijk aan voedingsvezels’. Is alle vezelrijke voeding gezond? Oké, we krijgen regelmatig te horen dat voedingsvezels goed zijn voor je stofwisseling en je darmstelsel. Daarnaast helpt het eten van producten met veel voedingsvezels bij het afvallen toch? Wat zijn voedingsvezels? Waarom zijn ze gezond? En wat betekent ‘rijk aan voedingsvezels’ nou eigenlijk? In dit artikel vertellen we je alles over voedingsvezels.

Een kleine uitleg over voedingsvezels
Voedingsvezel is eigenlijk een verzamelnaam voor onverteerbare bestanddelen afkomstig van plantaardige voedingsmiddelen. De bestanddelen worden niet verteerd of opgenomen in de dunne darm en komen onaangetast (onverteerbaar) in de dikke darm aan. Juist deze hoge mate van onverteerbaarheid zorgt voor het positieve effect van de vezels op ons darmstelsel. Er bestaan oplosbare en onoplosbare vezels.

Wat doen voedingsvezels?

Voedingsvezels prikkelen de darmen en stimuleren de knijpende beweging van het darmstelsel. Naast de gunstige werking op de stoelgang, hebben voedingsvezels ook op het immuunsysteem een positieve werking. Dit betekent een vermindering van de vatbaarheid voor ontstekingsaandoeningen. Vezelrijke voeding voorkomt aderverkalking en vezels zijn goed voor de bloeddruk.

Oplosbare voedingsvezels

Oplosbare (afbreekbare) voedingsvezels worden door bacteriën in de dikke darm afgebroken. Dit zorgt voor een soepele werking van de darmmassa en bevordert de stoelgang. Daarnaast leveren oplosbare voedingsvezels kleine beetjes energie.

Onoplosbare voedingsvezels

Niet oplosbare (niet afbreekbare) voedingsvezels worden zoals de naam al doet vermoeden niet afgebroken door bacteriën. Dit bevordert eveneens de stoelgang en stimuleert de bewegelijkheid van de darmen. Daarnaast nemen deze voedingsvezels cholesterol uit de voeding op, welke via de stoelgang wordt afgevoerd. Het cholesterolgehalte daalt hierdoor en overgewicht wordt voorkomen.

Voedingsvezels en afvallen

Voedingsvezels bevatten weinig calorieën. Bepaalde soorten vezels geven snel en lang een verzadigd gevoel doordat deze uitzetten in je maag. Je krijgt hierdoor minder trek in eten, waardoor je calorie-inname daalt. Vezelrijke voeding zorgt dus tijdens het afvallen voor een vol gevoel en gaat daarnaast de strijd aan met overgewicht.

Welke voeding is vezelrijk?

Niet alle vezelrijke producten zijn echt super gezond. Aan bijvoorbeeld graanrepen of ontbijtgranen zijn weer extra veel suikers toegevoegd, waardoor het gezonde plaatje in één keer tenietgedaan wordt. Uiteraard is een graanreep wel weer gezonder dan een bak met chips of slagroomtaart. Zolang je alles maar met mate neemt en je er goed bij voelt, is er niet veel aan de hand. Daarnaast vind je in de volgende voeding goede vezels: peulvruchten, haver, gerst, vrijwel alle groenten (de groene groenten zijn hierbij het meest gezond), fruit (bij voorkeur met schil), zilvervliesrijst, volkorenbrood.

Voedingsvezels en een gezonde levensstijl

Door voeding te eten die rijk is aan voedingsvezels ben je al zeer goed bezig. Een goede werking van deze vezels gaat echter wel samen met een gezonde levensstijl. Dit betekent voldoende beweging, oppassen met overmatig alcoholgebruik, niet roken en suikerrijke voeding vermijden.

Nu je weet wat rijk aan voedingsvezels betekent, wat de heilzame werking is en hoe de vezels jouw gezonde leefstijl behulpzaam kunnen zijn, kun je er met elke vezel in je lijf van genieten!

The following two tabs change content below.

Gerdien Hopster

Voedingscoach en Lifestylebegeleider
Ik help mensen die, net als ik vroeger, op het moment in strijd zijn met hun lichaam en gewoontes die een gezond gewicht en daardoor geluk in de weg staan. Ik help, adviseer en begeleid je naar een fitter en leuker bestaan waarbij niet alleen gewicht maar vooral je geluk het uitgangspunt is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rust

Vertrouwen

Verandering

Resultaat

Powered by WishList Member - Membership Software