Vet slecht? Verwarring over vet! -

Vet slecht? Verwarring over vet!

Home » Gezond Eten » Vet slecht? Verwarring over vet!
Deel de vreugde!
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Vet is een essentieel onderdeel van een gezond voedingspatroon. Maar heeft tegelijk een negatief imago. Met als meest bekende ‘feit’ dat het slecht voor je is. Niet voor niets dat vetarme producten populair zijn in de meeste diëten. Maar, wat blijkt, vet is helemaal zo slecht nog niet. Zolang de juiste vetten in verantwoordelijke hoeveelheden worden genuttigd en overtollige worden verbrand.

Vet is fijn

Ons lichaamsvet heeft een aantal belangrijke functies. Het beschermt onze organen. Maakt het zitten op harde stoelen een stuk comfortabeler. En, wellicht de belangrijkste functie van vet, het is waar ons lichaam energie opslaat. Een gemiddeld lichaam kan maar liefst 60 dagen zonder voedsel door haar vetvoorraad te verbranden. Dus, met een beetje overgewicht hou je het misschien nog wel langer vol op alleen water!

Aan elk voordeel zit een nadeel

Je lichaam slaat onverbrand vet dus op als energievoorraad. Overtollige koolhydraten en suikers worden ook omgezet in vet en vervolgens opgeslagen. Dat kan al snel te veel worden. Nieuwe vetcellen kunnen wel tot 1000 keer zo groot worden. Dat maakt het belangrijk een goede balans te vinden tussen voedselinname en het verbranden daarvan.

Gezellig vet verbranden

Vet verbranden kan op 101 manieren. Een mooie boswandeling. Op de fiets de boodschappen doen. Tikkertje spelen met de kids. De hond drie keer per dag uitlaten. Het huis van top tot teen schrobben. Noem maar op. Alle activiteiten die jouw lichaam uitvoert vergen energie en dus vet uit de voorraad.

Zittend vet verbranden

Het lijkt te mooi om waar te zijn. Maar 20 minuten activiteit zorgt ervoor dat je lichaam uren na de inspanning vet blijft verbranden. Laat bijvoorbeeld de hond uit op je sportschoenen. Ren 2 minuten zo hard je kan en kom vervolgens 1 minuut op adem. Herhaal dit 7 keer en je lichaam wordt een vetverbrandingsmachine. Fiets, zwem of hike je liever? Ook prima! Zolang je maar 2 minuten alles geeft, 1 minuut rust, en dit 7 keer herhaald.

Goede vetten, minder goede vetten en slechte vetten

95% van het vet wat je in je mond stopt wordt direct in de bloedbaan opgenomen. Dus welke vetten wil jouw lichaam en welke vetten kun je beter gedoseerd van genieten? Hoe vaster het vet, hoe meer verzadigde vetten. Te veel verzadigde vetten gooien het cholesterol uit balans. Vloeibare vetten, daarentegen, herstellen dit evenwicht. Wat zorgt voor een positief effect op je hart en bloedvaten, en dus je gezondheid.

Omega 3

Verreweg het bekendste en gezondste soort vet: Omega 3. Goed voor de opbouw en het herstel van je lichaam. En te vinden in elke vissoort. Vooral in vette vissen zoals zalm, makreel of haring. Kabeljauw is ook gezond, maar bevat 20 keer minder omega 3 dan zalm. Dus, één portie vette vis in de week doet al wonderen.

Hou je niet van vis? De wetenschap is hard aan het werk om toch omega 3 in jouw dieet te krijgen. Wil jij weten hoe? Check dan deze BBC docu vanaf ongeveer 38 minuten.

The following two tabs change content below.

Gerdien Hopster

Voedingscoach en Lifestylebegeleider
Ik help mensen die, net als ik vroeger, op het moment in strijd zijn met hun lichaam en gewoontes die een gezond gewicht en daardoor geluk in de weg staan. Ik help, adviseer en begeleid je naar een fitter en leuker bestaan waarbij niet alleen gewicht maar vooral je geluk het uitgangspunt is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rust

Vertrouwen

Verandering

Resultaat

Powered by WishList Member - Membership Software