Suiker of honing; welke keuze maak jij - Gezond Gewicht

Suiker of honing; welke keuze maak jij?

Home » Gezond Eten » Suiker of honing; welke keuze maak jij?
gezond afvallen suiker of honing
Deel de vreugde!
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Suiker is een zoete stof en komt van nature voor in voedingsmiddelen zoals fruit, brood, rijst en aardappelen. We kennen allemaal wel de bekende witte kristalsuiker, een suiker afkomstig uit suikerriet en suikerbiet. Ook poedersuiker, basterdsuiker, stroop en vanillesuiker worden van suikerbieten gemaakt. Je lichaam heeft in zekere mate suiker nodig, maar het is wel belangrijk om goed op te letten dat je niet te veel energie binnenkrijgt. Te veel suiker draagt weer bij aan het ontstaan van overgewicht en bovendien wordt de kans op gaatjes in tanden of kiezen ook groter wanneer je te veel suiker gebruikt.

De functie van suiker voor ons lichaam

Suiker voorziet de cellen in ons lichaam van brandstof. Spieren, organen en het zenuwstelsel hebben die brandstof nodig om goed te functioneren. Suiker geeft ons energie om te lopen, fietsen, schrijven, denken, praten en zelfs om het hart te laten kloppen. Het lichaam zet suiker om in glucose waarna het door het bloed wordt opgenomen. Suiker is echt alleen maar brandstof voor ons lichaam. Het bevat verder geen vitamines, mineralen, vezels of andere voedingsstoffen.

Waarom geeft zoetigheid zo’n lekker gevoel?

Als je trek hebt en suiker eet, stijgt je bloedsuiker omdat er meer glucose in het bloed komt. Je alvleesklier reageert hier onmiddellijk op door insuline aan te maken. Insuline zorgt ervoor dat je spieren en dergelijke de glucose opnemen, waardoor het bloedsuikergehalte weer daalt. Het verloop van dit proces (suikerpiek en suikerdaling) verloopt razendsnel. Een suikerpiek geeft je dat lekkere gevoel. Een suikerdaling (ofwel lage suikerspiegel) geeft je daarentegen een leeg en hongerig gevoel. Een gevoel dat veel mensen weg eten met nog meer zoetigheid. Als je trek hebt, kun je daarom beter iets snacken waar niet veel suiker in zit.

Suiker versus honing

De grootste overeenkomsten van suiker en honing zijn dat ze allebei zoet zijn en gerechten, dranken en snoep meer smaak geven. Het grootste verschil is dat suiker van de suikerbiet en honing van een bij afkomstig is. Een tweede verschil is dat de suikerbiet een lang productieproces kent, waardoor veel vitamines en mineralen verloren gaan, terwijl honing minimaal verhit wordt en daardoor deze voedingsstoffen behoudt. Een derde verschil is dat honing meer calorie├źn bevat dan suiker, iets waar vele van opkijken. Echter, omdat honing zoeter is dan suiker, gebruik je hier waarschijnlijk minder van. Honing kan dus een prima vervanger voor suiker zijn, mits je het met mate gebruikt.

Het gebruik van suiker

We kennen suiker vooral als smaakversterker en textuurmaker. Door een schepje suiker toe te voegen, worden smaakeigenschappen versterkt. Zure producten, zoals yoghurt, krijgen met wat suiker een aangename smaak. Snoep, ijs en gebak danken hun stevigheid en structuur aan suiker. Suiker is daarnaast ook uitstekend te gebruiken bij het wecken van vruchten. De smaak, structuur en kleur worden dan voor lange tijd behouden. En wist je dat koekjes langer vers blijven als er wat suiker in de koektrommel ligt? Dat bloemen uitstekend bloeien wanneer je een schepje suiker aan het water toevoegt?

 

The following two tabs change content below.

Gerdien Hopster

Voedingscoach en Lifestylebegeleider
Ik help mensen die, net als ik vroeger, op het moment in strijd zijn met hun lichaam en gewoontes die een gezond gewicht en daardoor geluk in de weg staan. Ik help, adviseer en begeleid je naar een fitter en leuker bestaan waarbij niet alleen gewicht maar vooral je geluk het uitgangspunt is.

Laatste berichten van Gerdien Hopster (toon alles)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rust

Vertrouwen

Verandering

Resultaat

Powered by WishList Member - Membership Software