Gezond Duits eten op vakantie -

Gezond Duits eten op vakantie

Home » Gezond Eten » Gezond Duits eten op vakantie
Deel de vreugde!
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Afgelopen voorjaar heb ik zelf een paar dagen mogen genieten in Berlijn en velen van jullie hebben plannen deze zomer bij onze oosterburen door te brengen. Duitsland staat niet bepaald bekend om haar lichte maaltijden, maar heeft wel heel veel lekkers op de kaart staan. Tijdens een food tour door Berlijn (echt een aanrader) kreeg ik verschillende Duitse specialiteiten te proeven. Een leuke manier om meer over de eetgewoontes van zo’n land te weten te komen. Ik zet enkele Duitse specialiteiten voor je op een rij. Waar ga jij voor?

Gezond eten in Duitsland op vakantie:

Pure gerechten

Veel trendy restaurants hebben biologisch vlees hoog in het vaandel staan. Dus je treft veel puur rund- of varkensvlees (denk aan biefstuk of ongepaneerde schnitzel) en kip. Het geheel aangekleed met aardappels, gekookt of gebakken, en seizoensgroenten. Al met al heerlijk puur eten, zonder al te veel opsmuk. Hier kun je dus prima bewust uit eten. Let wel op de porties, want die zijn over het algemeen groter dan in Nederland.

Brood

In Nederland kennen we lekker brood, maar het Duitse brood is zwaarder en donkerder, het vult langer en bevat meer eiwit dan ons brood. Vezelrijk eten is dus geen probleem als je in Duitsland bent. Een goede bodem gegarandeerd. Bij diverse speciaalzaken in Berlijn verkopen ze naast brood ook verse boter, worst, kazen en salades, dus sla hier je beleg in en je ontbijt en lunch zijn geregeld.

Fruit en salades

In Berlijn heb ik veel vers fruit gegeten. Heerlijk als ontbijt of tussendoortje. Er zijn in de stad diverse winkeltjes, die lijken op een AH to go, zoals we die in Nederland kennen, waar je terecht kunt voor je portie vers fruit. Natuurlijk kun je dit ook gewoon op een markt of in de supermarkt kopen. Daarnaast is er op ieder terras wel een lekkere salade te bestellen, dus bewust eten is eigenlijk super eenvoudig.

Ook lekker Duits (maar iets minder gezond):

Berliner bol / Pfannkuchen
De Berliner Bol is een vette lekkernij die je bij de bakkerij koopt. In Berlijn zelf noemen ze het een Pfannkuchen. Deze gefrituurde deegbol is gevuld met banketbakkersroom en een soort van jam. Als hoogtepunt komt er nog wat poedersuiker of een glazuurlaagje op. Een bol (80 gram) levert 241 kcal.

Curryworst

Wie Duitsland zegt, zegt curryworst. Een worst die wordt geserveerd met currypoeder en tomatensaus. Op vrijwel iedere hoek van de straat kun je een curryworst scoren. Een portie (175 gram) is goed voor 429 kcal.

Hamburgers

De hamburger is ontstaan in Hamburg. Duitse emigranten hebben de burger in Amerika geïntroduceerd en sindsdien is het een wereldwijd begrip. In Duitsland vind je veel lekkere hamburgers, gemaakt van rundvlees. Een rundvleeshamburger met broodje, saus en garnering is ongeveer 500 kcal.

Döner Kebab

Döner (Kebab) Duits? Misschien niet helemaal, maar het wordt al sinds de jaren ’70 in Berlijn verkocht. En met liefde, want dagelijks wordt er 200 tot 300 ton vlees verkocht in Duitsland. Een portie kebab zonder broodje of saus bevat ongeveer 550 kcal.

Cheesecake

Helemaal in opkomst in hip Berlijn zijn patisserieën die koeken, cupcakes en de lekkerste cheesecake verkopen. Moet je proeven! Komen er alleen wel 246 kcal op de teller bij een puntje cheesecake van 80 gram.

Vraagje! Heb jij nog gezonde tips m.b.t. eten in Duitsland? Laat het onze lezers dan weten middels een reactie via onderstaand formulier. Thanks!

The following two tabs change content below.

Gerdien Hopster

Voedingscoach en Lifestylebegeleider
Ik help mensen die, net als ik vroeger, op het moment in strijd zijn met hun lichaam en gewoontes die een gezond gewicht en daardoor geluk in de weg staan. Ik help, adviseer en begeleid je naar een fitter en leuker bestaan waarbij niet alleen gewicht maar vooral je geluk het uitgangspunt is.

Laatste berichten van Gerdien Hopster (toon alles)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rust

Vertrouwen

Verandering

Resultaat

Powered by WishList Member - Membership Software