Zon maakt gelukkig - Gezond Gewicht

Zon maakt gelukkig. Ik tel vast af, tel je mee ?:)

Home » Gezonde Lifestyle » Zon maakt gelukkig. Ik tel vast af, tel je mee ?:)
Deel de vreugde!
  • 14
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Lentekriebels. het duurt nog even maar ik heb er al een paar gevoeld? Jij?

Lentekriebels

Als de eerste zonnestralen zich laten zien in het voorjaar, lijken we wel gek  te worden. Het duurt nog een paar weken maar ik kan niet wachten! We rennen massaal naar het tuincentrum (al geweest :))om plantjes aan te schaffen , gaan in de tuin aan de slag (check) en weten niet hoe snel wel op het terras moeten gaan zitten. De zon zorgt voor de aanmaak van vitamine D in je lichaam en die vitamine D maakt weer hormonen aan.  

De drie hormonen die worden aangemaakt door vitamine D zijn melatonine, serotonine en dopamine. Al deze drie hormonen hebben invloed op ons bioritme , waardoor we vaak eerder wakker worden en dat we ons goed voelen. En wie zich goed voelt wil erop uit. Het schijnt zelfs dat Canadese onderzoekers hebben uitgevonden dat  we ons het beste voelen bij een temperatuur van 20 graden Celsius terwijl het droog is en de zon schijnt.

Een kwartiertje is al genoeg

Zonlicht is de belangrijkste bron van vitamine D voor ons lichaam. Via je voeding krijg je niet makkelijk voldoende vitamine D binnen. Eigenlijk alleen vette vissoorten en de olie (vooral levertraan) bevatten veel vitamine D. Van andere producten, bijvoorbeeld eieren, moet je heel veel eten wil je voldoende vitamine D binnenkrijgen. Dus elke dag een kwartiertje zonlicht pakken is makkelijker en al voldoende om een voorraadje vitamine D aan te maken. Blijf je langer buiten en schijnt de zon volop bescherm je huid dan tegen de schadelijke UV-A straling.

Voorkom een winterdip

Ook in het najaar en de winter is het belangrijk om elke dag even naar buiten te gaan, zeker als je een winterdip wilt voorkomen. Zonlicht is er elke dag, ook als het bewolkt is of als het regent. Door een tekort aan zonlicht loop je volgens onderzoekers maar liefst elf keer meer risico om depressief te worden dan mensen met een gezond vitamine D-gehalte. Vergeet dus niet dat vitamine D een hormoon is en hormonen bepalen of je je opgewekt of  depressief voelt. Ook bepalen ze je gevoeligheid voor stress. Sta je onder druk, zorg dan vooral voor voldoende ontspanning en zonlicht.

Ik tel vast af want kan niet wachten tot het buitenleven weer begint 🙂 Tel je mee? Een positieve instelling scheelt als de helt 🙂

The following two tabs change content below.

Gerdien Hopster

Voedingscoach en Lifestylebegeleider
Ik help mensen die, net als ik vroeger, op het moment in strijd zijn met hun lichaam en gewoontes die een gezond gewicht en daardoor geluk in de weg staan. Ik help, adviseer en begeleid je naar een fitter en leuker bestaan waarbij niet alleen gewicht maar vooral je geluk het uitgangspunt is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rust

Vertrouwen

Verandering

Resultaat

Powered by WishList Member - Membership Software