Zonder extra vitamines gezond de winter door -

Zonder extra vitamines gezond de winter door

Home » Gezond Eten » Zonder extra vitamines gezond de winter door
Deel de vreugde!
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Vrijwel dagelijks worden we overspoeld met berichten die ons vertellen waarom het toch zo belangrijk is dat we, vooral in de winter, extra vitaminen moeten slikken. Natuurlijk weten we allemaal dat voor een goede gezondheid in de winter vitamines onmisbaar zijn. Tijdens de wintermaanden wordt immers onze weerstand extra op de proef gesteld. We missen zonlicht en vragen ons af of er wel voldoende vitamines in al die winterkost zit. Om deze tekorten ‘alvast’ aan te vullen, grijpen we met z’n allen naar de extra vitamines. Maar, is dat ook echt nodig?

Wist je dat……

De meeste wintergroenten meer vitamines bevatten dan zomergroenten? Typische wintergroenten, zoals knollen, wortels en koolsoorten zitten boordevol vitamines. Wist je dat één portie gekookte spruitjes evenzoveel vitamine C bevat als twee sinaasappels en dat een maaltje sla het qua vitamines echt niet haalt bij boerenkool? En dat wortelen en boerenkool boordevol pro-vitamine A zitten? Wanneer je deze groenten eet, heb je dus geen extra vitamines nodig. En wat dacht je van het winterfruit? Mandarijnen, sinaasappels en kiwi’s zijn tijdens de wintermaanden volop te koop en juist deze fruitsoorten staan bol van de vitamines.

Eet gezond, evenwichtig en gevarieerd

Wanneer je tijdens de wintermaanden gezond, evenwichtig en gevarieerd eet, kom jij tijdens de winter geen vitamines tekort. Om goed te functioneren, haalt je lichaam zelf alle vitaminen die hiervoor nodig zijn uit je dagelijkse voeding. Je wordt pas met ernstige vitaminetekorten geconfronteerd als je langere tijd ongezond en eenzijdig eet. Ook mensen die zich op een crashdieet hebben gestort, kunnen te maken krijgen met een vitaminetekort. Wie dus vooral goed op zijn eetpatroon let, zal tijdens de wintermaanden geen problemen ondervinden wat betreft vitaminetekorten.

Profiteer maximaal van vitamines uit groente en fruit

Door vitamines juist te behandelen, kun je er maximaal van profiteren. Vitamines zijn erg kwetsbaar en kunnen snel verloren gaan. Houd rekening met de tijd tussen de oogst en de consumptie. Hoe korter deze is, hoe meer vitamines behouden blijven. Haal daarom je groente bij voorkeur niet voor de hele week tegelijk in huis. Kook kort in een bodempje water, zodat vitamines niet te snel oplossen. Gooi daarnaast geen kookvocht weg, omdat hier veel vitamines in belanden die uit de groenten zijn gelekt. Tot slot, warm restjes niet te vaak op, omdat veel vitamines tijdens het afkoelen, bewaren en weer opwarmen verloren gaan.

Geniet van elk straaltje zon in de winter

Met behulp van de zon maakt onze huid vitamine D aan. Vitamine D is nodig om onze botten sterk te houden. Je vindt deze vitamine in vette vis, boter en margarine, maar het grootste gedeelte komt uit de zon. Door middel van UV-licht wordt de voorloper van vitamine D, welke zich al in de huid bevindt, omgezet in Vitamine D. Omdat het zonnetje zich niet altijd laat zien in de winter, is het belangrijk dat je wat vaker voeding eet waar deze vitamine in aanwezig is. Daarnaast is het ook goed om te genieten van elk zonnestraaltje. Schijnt de zon? Trek je jas aan, haal even een frisse neus en ook jij komt zonder extra vitamines gezond de winter door!

The following two tabs change content below.

Gerdien Hopster

Voedingscoach en Lifestylebegeleider
Ik help mensen die, net als ik vroeger, op het moment in strijd zijn met hun lichaam en gewoontes die een gezond gewicht en daardoor geluk in de weg staan. Ik help, adviseer en begeleid je naar een fitter en leuker bestaan waarbij niet alleen gewicht maar vooral je geluk het uitgangspunt is.

Laatste berichten van Gerdien Hopster (toon alles)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rust

Vertrouwen

Verandering

Resultaat

Powered by WishList Member - Membership Software