Omgeving en eetgedrag: wat zijn de invloeden? -

Omgeving en eetgedrag: wat zijn de invloeden?

Home » Gezond Eten » Omgeving en eetgedrag: wat zijn de invloeden?
gezond afvallen spaans eten
Deel de vreugde!
  • 17
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

De omgeving waarin wij leven heeft veel invloed op ons eetgedrag. Het wordt ons steeds makkelijker gemaakt om voor calorierijk en overmatig voedsel te kiezen. Calorierijk voedsel is overal voorhanden, de porties zijn groter en vaak worden we gestimuleerd voordeelverpakkingen te kopen. De combinatie van overmatige beschikbaarheid van dit calorierijke eten en weinig beweging zorgt er al snel voor dat je meer energie inneemt dan gebruikt. Je komt hierdoor sneller in gewicht aan.

De obesogene omgeving

De omgeving die ons eetgedrag veelal bepaald, noemen we de obesogene omgeving. Met omgeving wordt onder meer thuis, school, werk, kantine, buurt, supermarkt en tankstation bedoeld. Of we gezonde keuzes maken, is afhankelijk van de aanwezigheid hiervan. We kunnen dus zeggen dat onze omgeving gezond gedrag stimuleert of juist belemmert. Te veel eten wordt vooral bevorderd door drie omgevingsfactoren, te weten het aanbod, de porties en marketingstrategieën.

Het aanbod

Overal is calorierijk voedsel verkrijgbaar. Het aanbod is door de jaren heen aanzienlijk toegenomen. Hierdoor word je al snel uitgenodigd om op ieder moment iets te veel of te ongezond te eten. Blootstelling aan chocolade, patat, taart of snoep kan het verlangen oproepen om iets te nemen.

De porties

Zoals gezegd zijn ook de porties de afgelopen jaren flink groter geworden. Daarnaast zijn grootverpakkingen geïntroduceerd, waardoor wij als consument bijna niet meer weten wat een ‘normaal’ portie is. Grotere porties veroorzaken een hogere energie-inname.

Marketingstrategieën

Er worden prijsmarketingstrategieën ingezet om ons te verleiden meer en grotere hoeveelheden te kopen. Denk aan acties als 2 voor 1 en voordeelverpakkingen. Ook al ben je van te voren niet van plan de aanbieding te kopen, je kiest vaak toch voor iets waarvan je het meest profiteert.

Ook sfeer en andere plekken spelen een rol

Als je een leuke avond hebt met vrienden, eet je meestal meer dan thuis. Er wordt vaak uitgebreider gekookt en er komen lekkere hapjes voorbij. Daarnaast zou harde muziek en fel licht ervoor zorgen dat je sneller voor calorierijk voedsel en meer eten kiest. Vandaar dat de snackbar altijd zo fel verlicht is. Waar je bent, speelt ook een rol bij het eten van calorierijk voedsel. We noemden al de supermarkt en het tankstation, maar ook de bioscoop heeft een grote aantrekkingskracht. Popcorn hoort er bijna als vanzelfsprekend bij tijdens het film kijken.

Weerstand bieden tegen verleidingen

Om weerstand tegen alle verleidingen uit je omgeving te bieden, is veel zelfcontrole en inspanning nodig. Veelal zijn voedselkeuzes gebaseerd op gewoonten. Prikkels uit de omgeving leiden tot een ongezond eetpatroon. Of de omgeving dient te veranderen door het aandeel gezonde keuzes te vergroten of je dient die gewoonten te doorbreken. Dit betekent bewust bezig zijn met wat je koopt en eet. Zorg dat je altijd iets bij je hebt, bijvoorbeeld een plakje ontbijtkoek of wat nootjes. Houd doelen voor ogen en ga niet shoppen rond etenstijd. Wees ook niet te streng voor jezelf, het doorbreken van gewoontes kost tijd, geniet van het resultaat. En kom je een keer in de verleiding: vergeef jezelf en ga de volgende dag gewoon weer verder. Laat jouw omgeving je eetgedrag niet bepalen!

The following two tabs change content below.

Gerdien Hopster

Voedingscoach en Lifestylebegeleider
Ik help mensen die, net als ik vroeger, op het moment in strijd zijn met hun lichaam en gewoontes die een gezond gewicht en daardoor geluk in de weg staan. Ik help, adviseer en begeleid je naar een fitter en leuker bestaan waarbij niet alleen gewicht maar vooral je geluk het uitgangspunt is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rust

Vertrouwen

Verandering

Resultaat

Powered by WishList Member - Membership Software