Sinterklaas recepten -

Sinterklaas recepten

Home » Gezond Eten » Sinterklaas recepten
Deel de vreugde!
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Bij deze gezellige Sinterklaastijd, horen natuurlijk pepernoten, taaitaai, speculaas en chocolade. Oké, het valt misschien niet onder de categorie gezond, maar ook op het gebied van snoepgoed kun je bewuste keuzes maken. Helemaal als je zelf aan het bakken gaat, kun je al dat lekkers zo gezond mogelijk klaarmaken.

Gezonde kruidnoten

200 gram speltbloem – 75 gram honing – 60 gram kokosolie – 2 volle theelepels speculaaskruiden – 3 eetlepels melk of water – snufje zout

Verwarm de oven voor op 160 graden.

Doe de speltbloem in een grote schaal met de honing, kokosolie, speculaaskruiden en zout. Meng alles goed en kneed er een deegbal van. Voeg tussen het kneden door de eetlepels melk een voor een toe. Kneed er een soepel deeg van.

Maak van het deeg kleine balletjes en leg deze op een met bakpapier bekleedde bakplaat. Laat er voldoende ruimte tussen zitten en druk de pepernoten iets aan.

Bak de pepernoten in 15 á 20 minuten in het midden van de oven. Houdt ze goed in de gaten, want als je ze te lang bakt, worden ze te hard. Dus vanaf 15 minuten goed de onderkant in de gaten houden, aangezien die het eerst verkleurd.

Als je van zoet houdt kun je 25 tot 50 gram extra honing toevoegen.

Speculaasbrokken

1 ei – 150 gram zelfrijzend bakmeel – 150 gram bloem – 130 gram donkere basterdsuiker – 2,5 volle theelepels speculaaskruiden – 200 gram boter, in kleine stukjes – 1/2 theelepel zout – 30 gram garneeramandelen

Verwarm de oven voor op 160 graden.

Kluts het ei en schenk de helft hiervan in een grote kom. Houd de amandelen apart, maar voeg alle andere ingrediënten toe aan de kom. Meng dit met de hand door elkaar en kneed tot er een samenhangend deeg ontstaat. Hier maak je een bal van.

Rol de bal deeg uit door de bloem tot ongeveer 0,5 cm dikte.

Snijd het plak deeg in ongeveer 12 stukken en leg deze op een ingevette of met bakpapier bekleedde bakplaat. Bestrijk de stukken met het overgebleven geklutste ei en leg de amandelen erop. Druk deze een klein beetje aan.
Zet de plaat voor 20 à 25 minuten in de oven. Laat de speculaasbrokken daarna afkoelen om hard te worden. De bakduur hangt af van de grootte en dikte van de speculaasbrokken. Houdt vanaf 20 minuten houden vooral de onderkant van de speculaasbrokken in de gaten. Deze verkleurd sneller dan de bovenkant. Soms lijkt het hierdoor alsof de koekjes nog niet klaar zijn maar dan is de onderkant al donker aan het worden.

The following two tabs change content below.

Gerdien Hopster

Voedingscoach en Lifestylebegeleider
Ik help mensen die, net als ik vroeger, op het moment in strijd zijn met hun lichaam en gewoontes die een gezond gewicht en daardoor geluk in de weg staan. Ik help, adviseer en begeleid je naar een fitter en leuker bestaan waarbij niet alleen gewicht maar vooral je geluk het uitgangspunt is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rust

Vertrouwen

Verandering

Resultaat

Powered by WishList Member - Membership Software