E-nummers, wat doen ze? - Gezond en Gewicht

E-nummers, wat doen ze?

Home » Gezond Eten » E-nummers, wat doen ze?
e-nummers - gezond gewicht
Deel de vreugde!
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

De laatste tijd komt het woord E-nummers steeds vaker voorbij als het gaat over voeding. Met daarbij de vraag of deze niet slecht voor je zijn. Het antwoord: Nee. E-nummers zijn niet slecht voor je. Toch kan het geen kwaad te weten wat E-nummers zijn en wat ze doen.

Voedingsmiddelen verbeteren

Van voedingsmiddelen die we kopen en eten wordt verwacht dat ze een bepaalde houdbaarheid en kwaliteit hebben. E-nummers zijn stoffen die de voedingsmiddelen verbeteren. Dit kunnen kleurstoffen, smaakversterkers en conserveermiddelen zijn. Hierdoor zien de voedingsmiddelen er dus mooier gekleurd uit, smaken ze lekker gekruid of blijven ze langer goed. Als consument vinden we dat tenslotte belangrijk.

E-nummers zijn de meest onderzochte ingrediënten van de producten die we eten. Een toevoeging krijgt pas een E-nummer als de Europese autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) de stoffen heeft gecontroleerd en deze veilig vindt en zeker is dat je er niet te veel van binnenkrijgt. E-nummers kunnen stoffen zijn uit planten of dieren, zoals bijvoorbeeld kleurstof uit tomaat of rode biet. Daarnaast zijn er E-nummers die in een fabriek worden gemaakt. Voor ons lichaam maakt dat niets uit en worden beide stoffen op dezelfde manier verwerkt. Ze zijn dus even veilig.

Overgevoeligheid

Producten met E-nummers kun je veilig eten. Dit geldt ook voor zoetstoffen. Zelfs als je alleen suikervrije producten gebruikt: bij een normaal eetpatroon krijg je dan niet te veel zoetstof binnen. De slechte verhalen die we wel eens horen over E-nummers hebben te maken met het feit dat er van sommige toevoegingen bijwerkingen bekend zijn. Het is logisch dat deze bekend zijn, want deze toevoegingen zijn grondig onderzocht. Er is echter maar een kleine groep mensen met een allergie voor een van de E-nummers. Zo zijn er bijvoorbeeld net zo veel mensen die reageren op chocola. En heeft chocola een slechte naam?

Alleen mensen met de aangeboren stofwisselingsziekte PKU kunnen het aminozuur fenylalanine uit aspartaam niet verteren. Op producten met aspartaam (E951 en E962) staat daarom de waarschuwing ‘bevat een bron van fenylalanine’. Ook mensen met een sulfietallergie moeten sommige E-nummers mijden. Producten met zwaveldioxide (E220) en kaliumbisulfiet (E228) kunnen zij beter links laten liggen, want zij kunnen hier hartkloppingen, huiduitslag en vochtophopingen van krijgen.

Geen last van bovenstaande klachten, dan kun je er van uit gaan dat je met een gerust hart voeding kunt blijven eten met E-nummers.

 

The following two tabs change content below.

Gerdien Hopster

Voedingscoach en Lifestylebegeleider
Ik help mensen die, net als ik vroeger, op het moment in strijd zijn met hun lichaam en gewoontes die een gezond gewicht en daardoor geluk in de weg staan. Ik help, adviseer en begeleid je naar een fitter en leuker bestaan waarbij niet alleen gewicht maar vooral je geluk het uitgangspunt is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rust

Vertrouwen

Verandering

Resultaat

Powered by WishList Member - Membership Software