Alles over klotsende oksels -

Alles over klotsende oksels

Home » Gezond Bewegen » Alles over klotsende oksels
Deel de vreugde!
  • 1
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Om onze lichaamstemperatuur op peil te houden, zweten we de hele dag. Door te zweten verdampen al die kleine druppels op de huid, zodat je afkoelt. Transpireren is nodig om overtollige warmte kwijt te raken en de warmte in je lichaam te reguleren. Overmatig zweten is echter minder leuk en kan heel vervelend zijn. Denk maar aan klotsende oksels bij een warme dag, klamme handen (of het zweet breekt je uit) bij een sollicitatiegesprek en een glimmend, rood voorhoofd tijdens het sporten. In dit artikel lees je alles over klotsende oksels.

Het ontstaan van klotsende oksels

Wist je dat van al het transpiratievocht maar één procent onder je oksels vandaan komt? Dat terwijl de zweetklieren dagelijks gemiddeld een liter vocht uitscheiden. Hoe kan het dan dat oksels zo’n beruchte plek zijn voor zweet? Het antwoord is simpel, namelijk door slechte ventilatie. Het vocht dat hier vrijkomt, verdampt minder snel dan het vocht dat op de rest van je lichaam vrijkomt. Het lijkt hierdoor soms dus dat je alleen maar zweet onder je oksels.

Oorzaken klotsende oksels

Het is niet altijd duidelijk waarom de een meer zweet dan de ander. Enkele oorzaken van klotsende oksels kunnen zijn: stress, te kruidig eten, de overgang, angst, grote lichamelijke inspanning, een overactieve schildklier, bepaalde medicatie, overgewicht, slechte conditie, te lage bloedsuikerspiegel, een te hoge bloeddruk of koorts. Als je enig idee hebt wat bij jou die vervelende klotsende oksels kan veroorzaken, dan weet je ook gelijk wat je kunt doen om dit overmatig zweten te verminderen.

Belangrijk: een goede hygiëne

Van nature is transpiratievocht geurloos. Zweet gaat pas ruiken zodra het met bacteriën in contact komt. Deze bevinden zich in kleding en/of op de huid. Om nare transpiratiegeuren te voorkomen, is een goede hygiëne erg belangrijk. Dagelijks wassen en schone kleding dragen is een uitstekend begin. Krijg je gedurende de dag toch last van onaangename geurtjes, spuit dan even bij met een deodorant. Dit heeft overigens alleen zin als de huid schoon is. Tip: gebruik okselpads in je kleding.

Nog meer antitranspiratie tips

Stress is een grote veroorzaker van okselzweet. Moet je iets belangrijks doen en ervaar je spanning? Probeer dan voor zo’n stressmoment te gaan sporten of je juist in stilte te richten op je ademhaling. Zweet de spanning uit je lichaam! Nare transpiratiegeurtjes krijgen ook minder kans op een gladde huid. Okselhaar is namelijk een broeinest voor bacteriën. Wil je okselfris zijn en minder last van klotsende oksel hebben? Onthaar je oksels dan. Na het ontharen is het voor de conditie van je huid verstandig om een deodorant zonder alcohol te gebruiken.

Antitranspirants helpen tegen klotsende oksels

Deodorants hebben op de aanmaak van zweet geen effect, want de productie van zweet blijft gewoon doorgaan. Wel gaan ze nare luchtjes tegen. Daarnaast zijn er wel middelen die ervoor zorgen dat je minder zweet produceert. Dit zijn producten met aluminiumchloride of zinkpasta, ook wel antitranspirants genoemd. De stofjes in deze middelen vernauwen je zweetkliertjes met als resultaat dat de zweetproductie wordt afgeremd en je dus minder last hebt van klotsende oksels.

The following two tabs change content below.

Gerdien Hopster

Voedingscoach en Lifestylebegeleider
Ik help mensen die, net als ik vroeger, op het moment in strijd zijn met hun lichaam en gewoontes die een gezond gewicht en daardoor geluk in de weg staan. Ik help, adviseer en begeleid je naar een fitter en leuker bestaan waarbij niet alleen gewicht maar vooral je geluk het uitgangspunt is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rust

Vertrouwen

Verandering

Resultaat

Powered by WishList Member - Membership Software