Schaatsen, een heerlijke wintersport! -

Schaatsen, een heerlijke wintersport!

Home » Gezond Bewegen » Schaatsen, een heerlijke wintersport!
Deel de vreugde!
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Nu de temperaturen onder het nulpunt dalen, komen de schaatskriebels bij mij weer op. In mijn woonplaats is sinds deze week de kunstijsbaan weer geopend. Een winters speelparadijs in hartje centrum, waar de kids de komende weken iedere vrije minuut willen doorbrengen. Leuk en gezond! Maar ook voor jou is schaatsen een prima sport die best eens wat meer aandacht zou mogen krijgen.

Wist je bijvoorbeeld dat je met een uur schaatsen zo’n 500 kcal verbrandt? Nu kan ik me voorstellen dat je niet op een kleine ijsbaan tussen de kinderen sprintjes gaat trekken, maar hopelijk gaat het deze winter wel zo hard vriezen dat je op natuurijs terecht kunt. En zo niet, dan kun je ook een dagje naar een ‘echte’ schaatsbaan gaan, waar je kilometers kunt maken. Ga gezellig samen met een vriend of vriendin, want tijdens het schaatsen kun je prima bijkletsen. En de kinderen kun je prima meenemen, want die vermaken zich sowieso wel op het ijs!

Schaatsen is gezond

Naast het verbranden van calorieën bouw je ook conditie op met schaatsen en dat is goed voor je bloeddruk en hart- en vaatstelsel. Ook je spieren profiteren van deze sport en dan met name je benen, billen, rug en buik. Schaatsen belast de gewrichten minimaal, dus is daarom voor veel mensen goed vol te houden. Een prima work out dus waarbij je het nuttige met het aangename kunt combineren. Als er de afgelopen jaren natuurijs lag kwamen er zelfs 1,2 miljoen Nederlandse niet-sporters in beweging. Dus hoe on-sportief je ook bent, schaatsen biedt zoveel plezier dat iedereen er van kan genieten.

Opletten

Wie schaatst heeft met ijs te maken en ijs geeft niet mee als je er op valt. Polsen en knieën raken het vaakst geblesseerd, oppassen dus! De juiste houding is belangrijk voor het houden van balans en om je spieren niet te overbelasten. Zorg er voor dat je knieën gebogen zijn tot boven je tenen en druk je billen naar achteren. Zo probeer je een hoek van 90 graden te houden. Buig met je bovenlichaam naar voren zodat je schouders boven je knieën hangen. Leun niet te ver voorover. Hierdoor raakt je rug overbelast en verlies je het evenwicht snel. Houd je hoofd stil tussen je schouders en probeer niet naar beneden te kijken, want dan raak je uit balans. Kijk recht voor je uit en focus op één punt. Probeer ook niet te ‘lopen’ op het ijs. Laat je schaats lang genoeg uitglijden na de afzet.

Lekker opwarmen

Na zo’n dag lekker schaatsen is het heerlijk om weer op te warmen met iets warms. Een kop (200 ml) warme (volle) chocolademelk met slagroom is natuurlijk heerlijk, maar levert wel 260 kcal op. En dat is best wel zonde van de calorieën die je zojuist het verbrand! Magere chocolademelk zonder slagroom is een beter optie en levert 98 kcal. Het best kun je thee nemen zonder suiker (0 kcal) of zwarte koffie (1 kcal). Houd je van een gluhweintje om op te warmen, reken dan op ruim 200 kcal voor 200 ml.

Ook in een gezonde leefstijl is het belangrijk om te genieten, dus kun je soms best eens voor de calorierijke warme dranken kiezen. Wil jij weten hoe dit in een verantwoord dagmenu kan worden ingepast? Ik help je er graag bij!

The following two tabs change content below.

Gerdien Hopster

Voedingscoach en Lifestylebegeleider
Ik help mensen die, net als ik vroeger, op het moment in strijd zijn met hun lichaam en gewoontes die een gezond gewicht en daardoor geluk in de weg staan. Ik help, adviseer en begeleid je naar een fitter en leuker bestaan waarbij niet alleen gewicht maar vooral je geluk het uitgangspunt is.

Laatste berichten van Gerdien Hopster (toon alles)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rust

Vertrouwen

Verandering

Resultaat

Powered by WishList Member - Membership Software