Met welke sport verbruik je de meeste calorieën?

Met welke sport verbruik je de meeste calorieën?

Home » Gezond Bewegen » Met welke sport verbruik je de meeste calorieën?
gezond en gewicht
Deel de vreugde!
 • 44
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Ook als je slaapt of op de bank zit, verbrandt je lichaam calorieën.  Je hebt namelijk constant energie nodig om te functioneren. Door te bewegen versnel je deze verbranding. Hoeveel calorieën je per dag verbrandt, hangt af van verschillende factoren. Bijvoorbeeld je leeftijd, je gewicht, je activiteitenniveau per dag, je spiermassa. Sommige mensen hebben een snellere stofwisseling en zwaardere mensen verbruiken meer energie als ze sporten dan lichte mensen.

Maar hoeveel calorieën gebruiken we gemiddeld nou eigenlijk per sport?

De top voor jou op een rijtje:

1 Squash 12 kcal per kg per uur
2 Racefietsen (25-30 km/u) 12 kcal per kg per uur
3 Hardlopen (11 km/u) 11,5 kcal per kg per uur
4 Judo 10 kcal per kg per uur
5 Spinning 9 kcal per kg per uur
6 Hockey 8 kcal per kg per uur
7 Handbal 8 kcal per kg per uur
8 Tennis 7 kcal per kg per uur
9 Joggen (6 km/u) 7 kcal per kg per uur
10 Voetbal 7 kcal per kg per uur
11 Tuinieren 5 kcal per kg per uur

Hoe bereken je nou hoeveel je ongeveer verbrandt?

Bijvoorbeeld; je weegt 65 kg en gaat squashen. Hiermee verbruik je dan ongeveer 12 (kcal per uur per gewicht) x 65 (je gewicht) = 780 kcal per uur.

Waarom hameren we altijd zo op het belang van spiermassa?

Ook in rust verbruikt je calorieën. Spiermassa verbrandt in rust meer dan vetmassa. Hoe meer spiermassa je dus hebt, hoe meer calorieën je verbruikt, ook op het moment dat je niets doet. Je kunt je spieren aan het werk zetten met gewichten, toestellen of in een groepsles op de sportschool, bodypump bijvoorbeeld!

Is sporten verplicht?

Nee! Om je leefstijl op de lange termijn te willen veranderen, moet je iets zoeken wat bij je past. Heb je een hekel aan sporten? Zoek dan een andere manier om toch te bewegen! Ook met allerlei dagelijkse bezigheden verbruik je calorieën. Neem de trap in plaats van de lift, met 12 minuten trap lopen verbrand je ongeveer 100 kcal. Deze kun je ook verbranden door huishoudelijke taken te verrichten. Bijvoorbeeld 25 minuten strijken, 20 minuten de bedden opmaken, stofzuigen of de vloer dweilen. Ook tuinieren, de auto wassen en verven zijn goede trainingen!

Is alleen het verhogen van mijn calorieverbruik voldoende om gewicht te verliezen?

Nee! Het is van groot belang dat je ook je voedingspatroon onder de loep neemt! Ik help je hier graag bij! Om een kilogram lichaamsgewicht te verliezen, moet je ongeveer 7000 kilocalorieën verbranden. Als je 70 kg weegt, moet je hiervoor 25 uur fietsen! Je moet dus wel heel veel bewegen om  af te vallen als je hetzelfde blijft eten!

Over wat je nou wel en niet moet eten om op een gezond gewicht te komen, zijn de meningen verdeeld. We worden gebombardeerd met verschillende beweringen en feiten omtrent het thema voeding en gezondheid. Maar wat is nou juist? Mijn mening is dat je moet zoeken naar een leefstijl die bij je past en op de lange termijn vol te houden is. Wil je dat ik eens met je meekijk? Een adviesgesprek is kosteloos en zonder verplichtingen!

Een gezonde groet!

 

 

 

The following two tabs change content below.

Gerdien Hopster

Voedingscoach en Lifestylebegeleider
Ik help mensen die, net als ik vroeger, op het moment in strijd zijn met hun lichaam en gewoontes die een gezond gewicht en daardoor geluk in de weg staan. Ik help, adviseer en begeleid je naar een fitter en leuker bestaan waarbij niet alleen gewicht maar vooral je geluk het uitgangspunt is.

Laatste berichten van Gerdien Hopster (toon alles)

Reacties

 1. m kroon on 8 april 2014 at 06:32 said:

  Ik mis zwemmen in het rijtje!!!

  • Hoi Maureen,

   Ook zwemmen is een goede manier om te bewegen! Met zwemmen verbrand je als je rustig zwemt gemiddeld 6 kcal per kg per uur! Zwem je stevig door dan zijn het er al veel meer! Hiernaast gebruik je veel spieren, een hele gezonde vorm van beweging dus!

 2. Hoe kan het dat wielrennen zo hoog staat, lijkt mij niet heel inspannend om 25-30 te fietsen, en dan toch zoveel verbranden?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rust

Vertrouwen

Verandering

Resultaat

Powered by WishList Member - Membership Software