Lekker slapen, hoe doe je dat? -

Lekker slapen, hoe doe je dat?

Home » Gezond Lichaam » Lekker slapen, hoe doe je dat?
Deel de vreugde!
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Goed slapen is belangrijk om goed te functioneren. Helaas is goed slapen niet voor iedereen altijd even vanzelfsprekend. Sommigen slapen iedere nacht als een roosje, terwijl anderen de slaap maar niet kunnen vatten en/of midden in de nacht uren wakker liggen. Slaap jij regelmatig slecht? Kun jij wel wat extra slaap gebruiken? Onderstaande tips dragen bij aan een goede nachtrust en bevorderen lekker slapen.

Enkele oorzaken die slecht slapen veroorzaken

Voordat we overgaan tot het geven van nuttige tips, eerst nog even enkele factoren die slecht slapen juist aanmoedigen. Stress, een slecht matras of kussen, te veel alcohol, een volle buik, het koud hebben, te veel lawaai of licht in je slaapkamer, bepaalde medicijnen en onregelmatige slaaptijden kunnen er allemaal voor zorgen dat jij slecht slaapt. Herken je hier iets van? Dan kun je de nodige maatregelen nemen om je slaapprobleem aan te pakken.

Goed kussen en matras

Een goed matras en slaapkussen zijn van groot belang om goed te kunnen slapen. Bij het kiezen zou je eigenlijk moeten kijken naar je slaaphouding en daarnaast speelt ook je lichaamsgewicht een rol. Een matras dat perfect is afgestemd op jouw lichaam en het juiste slaapkussen dragen absoluut bij een betere nachtrust. Laat je eens goed adviseren!

De kamerinrichting

Soms kan de inrichting van je slaapkamer van invloed zijn op jouw nachtrust. Gordijnen die te veel licht doorlaten, te veel prikkels van de tv die naast je bed staat en een foute temperatuur kunnen ervoor zorgen dat je de slaap maar niet kunt vatten. Dus, weg met die tv (of computer) en zorg dat je kamer donker en stil is. Ook een aangename temperatuur is belangrijk voor een comfortabele slaapomgeving. Niet te warm en niet te koud!

Pas op met alcohol en vette voeding

Te veel alcohol en nicotine remmen je slaap. Dit geldt eveneens voor cafeïne. Drink daarom na acht uur ’s avonds geen koffie meer. Ook zware maaltijden wat later op de avond en te vet eten kunnen je gemakkelijk wakker houden. Wees dus zuinig met vet (is ook veel beter voor je) en al te zwaar eten.

Vergeet die dutjes overdag en pak je frisse lucht

Het is wellicht verleidelijk, als je overdag moe bent of slaap krijgt, om dan even een dutje te doen. Doe dit bij voorkeur niet. Je kunt veel beter dan even de frisse buitenlucht ingaan, want je bioritme wordt onder andere door natuurlijke prikkels geregeld. Zonlicht en buitenlucht maken je lichaam lekker moe en zorgen ervoor dat je ’s avonds sneller in slaap valt.

Zorg voor een regelmatig slaapritme

Probeer een regelmatig slaapritme te creëren. Dus niet de ene keer om 8 uur opstaan en de andere keer lekker tot 10 uur blijven liggen. Wanneer je elke dag rond dezelfde tijd naar bed gaat en ook weer opstaat, zul je al snel een groot verschil merken. Laat voordat je gaat slapen je gedachten rusten, dus vermijd activiteiten het laatste half uur. Kun je toch de slaap niet vatten, stap dan na een kwartier je bed even uit. Gaan liggen woelen en malen werkt alleen maar averechts.

Hopelijk kun jij met onze tips voortaan ook weer lekker slapen. Heb je zelf nog een tip? Laat het ons weten!

The following two tabs change content below.

Gerdien Hopster

Voedingscoach en Lifestylebegeleider
Ik help mensen die, net als ik vroeger, op het moment in strijd zijn met hun lichaam en gewoontes die een gezond gewicht en daardoor geluk in de weg staan. Ik help, adviseer en begeleid je naar een fitter en leuker bestaan waarbij niet alleen gewicht maar vooral je geluk het uitgangspunt is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rust

Vertrouwen

Verandering

Resultaat

Powered by WishList Member - Membership Software