Zomer sporttips -

Zomer sporttips

Home » Gezond Bewegen » Zomer sporttips
gezond afvallen en wandelen
Deel de vreugde!
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Het is veel te warm om te sporten is een veelgehoord excuus tijdens de zomermaanden. Natuurlijk is het niet echt prettig om je bij dertig graden nog eens extra in het zweet te werken, maar helemaal niets doen bij hoge temperaturen is apekool. Door een aantal voorzorgsmaatregelen te treffen, kun jij ook tijdens de zomer optimaal genieten van het heerlijke gevoel dat lichaamsbeweging teweeg brengt. Met onze zomer sporttips blijft jouw conditie ook tijdens de warmste maanden van het jaar goed op peil.

De juiste plek en het juiste tijdstip

Het is niet verstandig om bij erg warm weer te gaan sporten wanneer de zon op haar hoogste punt staat. Het is dan vrij logisch dat je het excuus ‘veel te warm om te sporten’ gebruikt. Ga bij voorkeur ’s avonds als de zon onder is je rondje lopen of ’s morgens vroeg. Wil je toch overdag bewegen? Kies dan voor een terrein of parcours dat niet in de volle zon, maar in de schaduw ligt. Toch willen we je meegeven dat sporten bij hoge temperaturen tussen 12:00 en 15:00 uur eigenlijk not done is!

Goed opwarmen

Voordat je een sportieve inspanning gaat leveren, is het belangrijk dat je je lichaam eerst goed opwarmt. Doe dit ook vooral als het warm weer is. Begin rustig aan, zeker als je een tijdje niet aan sport hebt gedaan. De intensiteit en duur van de inspanning moeten in stijgende lijn worden aangezet. Sport je het hele jaar door, doe dan tijdens erg warme dagen een stapje terug. Pas je tempo aan.

Voldoende drinken

Vergeet zeer zeker niet om voor, tijdens en na het sporten water te drinken om uitdroging te voorkomen. Vermijd alcohol, cafeïne en te gesuikerde drankjes. Drink bovendien niet te koud en wacht niet tot je dorst krijgt. Drink regelmatig met kleine slokjes. Voor en na het sporten kun je in plaats van water ook bouillon of een groentesapje drinken.

Draag de juiste sportkleding

Draag tijdens het sporten op zeer warme dagen gepaste kleding. Dit betekent niet te strakke kleding en bij voorkeur geen donkere kleuren, omdat deze warmte juist vasthouden. Geef de voorkeur aan lichte, heldere kleuren en kleding die soepel valt, waar de wind gemakkelijk doorheen kan. Draag sportsokken die zweet absorberen en zorg eveneens dat sportaccessoires, zoals kniebeschermers en een petje voldoende lucht laten ventileren.

Wees bedacht op…

Symptomen die kunnen duiden op hitteslag, uitdroging en flauwvallen. Hoofdpijn, misselijkheid, een versnelde ademhaling, ongewone bewegingen en krampen zijn enkele voorbeelden waar jouw alarmbellen van moeten gaan rinkelen. Ga niet stug door met sporten, maar zoek zo snel als je kunt de schaduw op. Drink met kleine slokjes en ga liggen met je benen omhoog. Luister dus altijd naar je lichaam en gebruik je gezonde verstand.

Tot slot is het eveneens belangrijk dat je als sporter uitgerust bent met een petje en/of zonnebril. Vergeet ook niet jezelf in te smeren met een goede zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor, ook wanneer de zon niet schijnt.

Met deze sporttips hoeft het warme weer voor jou geen reden (of excuus) meer te zijn om met bewegen te stoppen. Succes!

The following two tabs change content below.

Gerdien Hopster

Voedingscoach en Lifestylebegeleider
Ik help mensen die, net als ik vroeger, op het moment in strijd zijn met hun lichaam en gewoontes die een gezond gewicht en daardoor geluk in de weg staan. Ik help, adviseer en begeleid je naar een fitter en leuker bestaan waarbij niet alleen gewicht maar vooral je geluk het uitgangspunt is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rust

Vertrouwen

Verandering

Resultaat

Powered by WishList Member - Membership Software