Wat is nou een gezond gewicht? -

Wat is nou een gezond gewicht?

Home » Gezond Gewicht » Wat is nou een gezond gewicht?
gezond leven - gezond en gewicht
Deel de vreugde!
  • 18
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Bij de vraag wat nou eigenlijk een gezond gewicht is, wordt steevast geantwoord: ‘Of je een gezond gewicht hebt, bepaal je aan de hand van de BMI (Body Mass Index). Deze formule berekent, in combinatie met je omvang en lengte, of je een gezond gewicht hebt. Maar is dat eigenlijk de enige methode of regel die je vertelt of je een goed gewicht hebt?

Het antwoord op de vraag wat nou een gezond gewicht is, lijkt wellicht eenvoudig, maar is dat echter niet. Een gezond gewicht hangt namelijk niet alleen samen met je geslacht, lengte en omvang, maar ook met de plaatsen waar vet zich in je lichaam ophoopt en met je leefstijl.

Een gezond gewicht is voor iedereen anders

Wanneer je gezond leeft, zit je meestal beter in je vel. Een gezonde leefstijl draagt vaak ook bij aan meer zelfvertrouwen en zorgt ervoor dat je iedere ochtend vol energie aan een nieuwe mooie dag kunt beginnen. Omdat iedereen aan gezondheid zijn eigen gevoel en waarde hecht, is het niet uit te leggen wat een gezonde manier van leven nu precies betekent. Een algemene gezonde leefstijl waar we ons allemaal goed bij voelen, bestaat dus niet. Wel kunnen we zeggen dat een gezond gewicht in ieder geval een gewicht is waar iemand zich prettig bij voelt.

Waarom is een gezond gewicht wel belangrijk?

Een gezond gewicht voorkomt bepaalde ziekten, zoals hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk, diabetes en gewrichtsaandoeningen. Zowel overgewicht als ondergewicht kan leiden tot gezondheidsklachten. Maar, wanneer je de basis van een gezonde leefstijl in acht neemt, dan is het helemaal niet zo erg als je paar kilo te veel hebt. Zolang jij je goed voelt, gezond eet, voldoende beweegt en op tijd je rust pakt, ben je goed bezig met het creëren van een gezond gewicht. Je hoeft dus niet per se super slank te zijn of met je gewicht binnen de waarde van de juiste BMI uit te komen.

Je gezonde gewicht behouden

Wanneer je goed in je vel zit en een (gezond) gewicht hebt waar je je prettig bij voelt, dan wil je dit natuurlijk ook zo houden. Blijf daarom gevarieerd eten, bij voorkeur vezelrijke producten, omdat deze veel voedingsstoffen bevatten en voor een verzadigd gevoel zorgen. Groente, aardappelen, brood en fruit zijn hier voorbeelden van. Daarnaast is het verstandig om te matigen met suiker, te veel vet en alcohol. Vergeet ook niet voldoende te bewegen, het liefst iedere dag minstens dertig minuten. Ga bijvoorbeeld wat vaker op de fiets naar de supermarkt of pak eens wat vaker de trap. Stevig wandelen, tuinieren en je uitleven in het huishouden zijn ook goede bewegingsvoorbeelden.

Natuurlijk betekent een gezond gewicht echt niet dat je de rest van je leven nooit meer iets ongezonds mag eten. In een gezonde leefstijl is best plaats voor af en toe een snack, puntje taart of andere lekkernij. Dit voorkomt ook juist dat je doorslaat naar eetbuien die schadelijk zijn. Zolang je het niet overdrijft en jij je prettig blijft voelen bij je gewicht, heb jij het antwoord op de vraag; wat is nou een gezond gewicht?!

The following two tabs change content below.

Gerdien Hopster

Voedingscoach en Lifestylebegeleider
Ik help mensen die, net als ik vroeger, op het moment in strijd zijn met hun lichaam en gewoontes die een gezond gewicht en daardoor geluk in de weg staan. Ik help, adviseer en begeleid je naar een fitter en leuker bestaan waarbij niet alleen gewicht maar vooral je geluk het uitgangspunt is.

Laatste berichten van Gerdien Hopster (toon alles)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rust

Vertrouwen

Verandering

Resultaat

Powered by WishList Member - Membership Software