Vaarwel ochtendstijfheid; tips om soepel je bed uit te komen

Vaarwel ochtendstijfheid; tips om soepel je bed uit te komen

Home » Gezond Lichaam » Vaarwel ochtendstijfheid; tips om soepel je bed uit te komen
Deel de vreugde!
  • 27
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Kom jij ‘s morgens soms ook zo stijf als een plank uit je bed? Zou je het liefst fris en fruitig je bed uit willen springen? Lees dan onze tips, zodat ook jij je gewrichten in topconditie kunt houden.

Waardoor ontstaat ochtendstijfheid?

Naarmate we ouder worden, worden onze gewrichten ook minder soepel. De hoeveelheid kraakbeen neemt af, het bindweefsel wordt minder elastisch en het gewrichtsslijmvlies (synovia) wordt minder stroperig. Dit in combinatie met een verlaagde bloedsomloop tijdens de slaap kan leiden tot stijve spieren en gewrichten wanneer jij het liefst je bed uit wilt springen, ofwel de bekende ochtendstijfheid.

Tip 1: Kom in bed alvast in actie

Het is een goed idee om je lichaam (en dus ook je gewrichten) alvast rustig in actie te laten komen terwijl je nog in bed ligt. Blijf lekker liggen op je rug en doe wat oefeningen. Rek bijvoorbeeld om de beurt je benen wat uit of trek om en om één been op en strek het weer. Trek vervolgens beide knieën op en beweeg ze samen eerst naar rechts, dan naar links of trek om en om een knie naar je kin toe. Wanneer je wat been oefeningen hebt gedaan, ga je rustig rechtop zitten en buig je een paar keer voorover en naar links en rechts, zo diep als je kan. Heb je ook last van stijve vingers, polsen, ellebogen en/of schouders? Laat die delen van je lichaam dan ook alvast wat werk doen in bed.

Tip 2: Beweeg een beetje meer dan de gestelde norm

Gezond bewegen is volgens de norm een half uurtje per dag matig intensief bewegen. Wanneer je hier een schepje bovenop doet, zal je kraakbeen soepeler en het synovia stroperiger blijven. Door net even wat extra te bewegen, kweek je sterkere spieren en sterke spieren zijn onmisbaar voor een soepel werkend gewricht. Daarnaast verbeter je natuurlijk ook je uithoudingsvermogen door extra te sporten. Enkele voorbeelden van sporten die je gewrichten positief belasten zijn lopen en hardlopen voor de gewrichten in je benen en roeien voor de gewrichten in je armen, schouders en rug. Natuurlijk zijn zwemmen en fietsen ook zeer gezonde sporten, maar minder belastend voor je gewrichten.

Tip 3: Probeer je lichaam warm te houden

Wanneer je slaapt, zal je interne kachel op een lager standje worden gezet. Hierdoor zullen je gewrichten afkoelen met als gevolg dat je stijf wakker wordt. Bescherm je lichaam en houd het warm met bijvoorbeeld een flanellen pyjama. Ben jij een type dat het dekbed of de deken aan de onderkant van je bed niet kan bedwingen? Trek dan (bed)sokken aan, zodat je voeten niet te veel afkoelen. Word je toch nog stijf wakker? Neem dan direct na het opstaan een warme douche en maak je gewrichten met wat eenvoudige draaibewegingen los. Schud je schouderbladen, draai je enkels, zwier met je armen, buig door je knieën en beweeg met je nek voorover.

Wanneer je bovenstaande tips toepast, zul je snel merken dat je steeds soepeler je bed uitkomt. Vaarwel ochtendstijfheid! Heb jij nog goede tips? Deel ze dan middels een reactie zodat anderen er ook wat aan hebben.

 

The following two tabs change content below.

Gerdien Hopster

Voedingscoach en Lifestylebegeleider
Ik help mensen die, net als ik vroeger, op het moment in strijd zijn met hun lichaam en gewoontes die een gezond gewicht en daardoor geluk in de weg staan. Ik help, adviseer en begeleid je naar een fitter en leuker bestaan waarbij niet alleen gewicht maar vooral je geluk het uitgangspunt is.

Laatste berichten van Gerdien Hopster (toon alles)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rust

Vertrouwen

Verandering

Resultaat

Powered by WishList Member - Membership Software