Blauwe vinkjes, groene vinkjes… -

Blauwe vinkjes, groene vinkjes…

Home » Gezond Eten » Blauwe vinkjes, groene vinkjes…
Deel de vreugde!
  • 8
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Nee, dit artikel gaat niet over de laatste update van WhatsApp, maar over de groene en blauwe vinkjes die je op verpakkingen van voedingsmiddelen kunt vinden. Heb jij ze wel eens zien staan? En weet je ook wat ze betekenen?

Het Vinkje is een initiatief van Stichting Ik Kies Bewust en is bedoeld om consumenten gemakkelijk een gezondere keuze te laten maken in de supermarkt. In totaal zijn er inmiddels meer dan 7.000 producten die het Vinkje dragen. Er zijn twee kleuren: een Vinkje met een groene en met een blauwe cirkel.

Het Vinkje met de groene cirkel = gezondere keuze

GroenVinkjeAls je een product kiest met het groene Vinkje, heb je een gezonder basisvoedingsmiddel te pakken. Dit zijn producten met belangrijke voedingstoffen, die je elke dag nodig hebt en die daarom in de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum staan. Het groene Vinkje vind je op gezondere Schijf van Vijf-producten met minder verzadigd vet, zout, suiker of juist meer vezel.

Voorbeelden van producten met het groene vinkje zijn: volkorenbrood met minder zout en voldoende vezel, magere kaas met weinig verzadigd vet en vers fruit zonder toegevoegd suiker. Zo vind je ze onder andere op producten die je ook in mijn weekmenu’s terug ziet, zoals Optimel drink, magere yoghurt, magere smeerpaté van Linera, volkoren crackers enzovoort.

Het Vinkje met de blauwe cirkel = bewuste keuze

BlauwVinkjeNatuurlijk beperken we ons niet alleen tot basisvoedingsmiddelen. Soms heb je gewoon zin in een tussendoortje, een glas frisdrank of een ijsje. Om ook de keuze in deze overige producten gemakkelijk te maken, is er het blauwe Vinkje. Dit staat op verantwoorde producten die niet tot de Schijf van Vijf behoren, maar wel minder calorieën, verzadigd vet, suiker of zout bevatten.

Denk bijvoorbeeld aan soep met minder zout of een snack met weinig calorieën . Voorbeelden zijn bijvoorbeeld een raketje, bepaalde mueslirepen, sommige appelstroop, halvajam, etc. Ook hiervan vind je soms producten terug in mijn weekmenu’s.

Het Vinkje zegt vooral iets over de hoeveelheid suiker, zout (natrium), verzadigd vet en transvet die producten bevatten. Daarnaast kan de hoeveelheid vezels en calorieën meetellen. Waarom is ervoor gekozen om juist op deze voedingsstoffen te letten?

Vetten

De criteria van het Vinkje houden voornamelijk rekening met slechte vetten: verzadigd vet en transvet. Daarvan staat vast dat een te hoge inname verband houdt met een groter risico op hart- en vaatziekten.

Zout

Te veel zout (natrium) verhoogt het risico op een hoge bloeddruk, en dit is weer een belangrijke risicofactor voor hart- en vaatziekten. Het meeste zout dat we innemen, zit al in producten als we ze kopen. Kies daarom bij de aanschaf voor producten met minder zout.

Suiker

Suiker is slecht voor je tanden en levert energie, zonder dat het direct bijdraagt aan de inname van nuttige voedingsstoffen als mineralen en vitamines. Door producten met minder of weinig suiker te consumeren, wen je aan een minder zoete smaak.

Voedingsvezels

Slechts één op de tien Nederlanders eet voldoende voedingsvezels. Vezels zitten onder meer in volkoren- en roggebrood, zilvervliesrijst, groenten, fruit en aardappelen. Een volwassene heeft per dag 30 tot 40 gram vezels nodig. Een tekort aan voedingsvezels veroorzaakt darmproblemen.

Calorieën

Calorieën geven het energiegehalte van een product aan. Calorieën zijn niet slecht, maar het is belangrijk om er toch op te letten. Bij verschillende productgroepen, waaronder snacks, maaltijden en dranken, houdt het Vinkje daarom rekening met de hoeveelheid calorieën.

Ook gezond zonder vinkje

Niet alle gezonde of bewuste voedingsmiddelen in de winkel hebben een Vinkje, omdat niet alle producenten van levensmiddelen zich hebben aangesloten bij stichting Ik Kies Bewust. Producten zonder Vinkje kunnen dus ook een gezondere keuze zijn!

The following two tabs change content below.

Gerdien Hopster

Voedingscoach en Lifestylebegeleider
Ik help mensen die, net als ik vroeger, op het moment in strijd zijn met hun lichaam en gewoontes die een gezond gewicht en daardoor geluk in de weg staan. Ik help, adviseer en begeleid je naar een fitter en leuker bestaan waarbij niet alleen gewicht maar vooral je geluk het uitgangspunt is.

Laatste berichten van Gerdien Hopster (toon alles)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rust

Vertrouwen

Verandering

Resultaat

Powered by WishList Member - Membership Software