Alles over de middagdip -

Alles over de middagdip

Home » Gezond Lichaam » Alles over de middagdip
Deel de vreugde!
  • 17
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Een siësta, Zuid-Europeanen doen het standaard. In ons koude kikkerlandje is dat niet nodig. Toch zijn er mensen die ’s middags niets liever willen dan slapen, omdat ze zo moe zijn. Heeft iedereen wel eens last van een middagdip? En waarom heb je zo’n dipje juist in de middag? Is het slim om toe te geven en een dutje te doen of breng je dan je slaapcyclus van de nacht in gevaar? Alles over de ‘bekende’ middagdip lees je hier.

Wat is een middagdip?

Mensen die last hebben van een ‘echte’ middagdip zakken korte tijd nadat ze gegeten hebben (lunch) volkomen in. Zij voelen zich zo moe dat ze alleen maar willen slapen. Zij hebben hier bovendien elke dag last van. Een ‘echte’ middagdip is dus iets anders dan jezelf even wat minder fit voelen of gebrek aan concentratie door vermoeidheid met een oorzaak (stress, drukte). Dit laatste gaat vanzelf weer over, veelal door een kort dutje te doen, de zogeheten powernap.

Wat gebeurt er tijdens een middagdip?

Iedereen heeft wel eens met een middagdipje te maken en dan bedoelen we dat je je in de middag niet meer goed kan concentreren en duf wordt. Maar, niet iedereen is gevoelig voor de ‘echte’ middagdip. Deze heeft namelijk veel met de hormonale huishouding te maken. De bloedsuikerspiegel schiet continu heen en weer door de invloed van geslachtshormonen op de insulinehuishouding. De middagdip heeft dus veel met de bloedsuikerspiegel te maken.

Wat verergert een middagdip?

Niet alleen een sterk schommelende suikerspiegel zorgt voor een middagdip, ook bepaalde eetpatronen kunnen ervoor zorgen dat je gevoeliger wordt voor indutten. Te veel eten, een onregelmatig eetpatroon of vergeten te eten zijn hier enkele voorbeelden van. Snelle koolhydraten (wit brood, suiker) kunnen daarnaast ook de boosdoener zijn. Let wel, eetpatronen kunnen alleen je middagdip verergeren en dus niet veroorzaken.

Wel of geen powernap?

Heb je last van een middagdip, dan kun je een kort dutje overwegen. Een powernap duurt meestal tussen de vijf en twintig minuten. Je kunt het beste rond de klok van één even een slaapje doen, want als je rond drieën gaat dutten (het bekende moment waarneer de vermoeidheid toeslaat), kan het gebeuren dat je ’s nachts weer niet goed slaapt. Dan begint namelijk je nieuwe slaapcyclus. Bij het ontwaken is het verstandig om al je zintuigen direct te stimuleren. Was je gezicht met koud water, doe muziek aan en laat licht door.

Houd je middagdip onder controle

Probeer suiker zoveel mogelijk te vermijden, ook toegevoegde suikers in bijvoorbeeld sap en koekjes. Fruit kan helpen om sneller uit je dip te komen, omdat de suikers in fruit minder snel worden omgezet door de aanwezige vezels. Eet daarnaast vooral langzame koolhydraten zoals een sneetje lichtbruin brood, eieren en noten. Vergeet ook niet regelmatig te drinken. Neem bij voorkeur water, omdat vruchtensappen en suikerrijke frisdranken weer zorgen voor pieken en dalen in je bloedsuiker.

Tot slot, zoek tijdens je middagpauze de buitenlucht op. Even bewegen in de buitenlucht geeft je lichaam nieuwe energie waardoor je middagdip afzwakt en het is ook nog eens goed voor je humeur.

The following two tabs change content below.

Gerdien Hopster

Voedingscoach en Lifestylebegeleider
Ik help mensen die, net als ik vroeger, op het moment in strijd zijn met hun lichaam en gewoontes die een gezond gewicht en daardoor geluk in de weg staan. Ik help, adviseer en begeleid je naar een fitter en leuker bestaan waarbij niet alleen gewicht maar vooral je geluk het uitgangspunt is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rust

Vertrouwen

Verandering

Resultaat

Powered by WishList Member - Membership Software