Gezond eten tijdens de wintersport -

Gezond eten tijdens de wintersport

Home » Gezond Eten » Gezond eten tijdens de wintersport
Deel de vreugde!
  • 1
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Fanatieke wintersporters gaan de komende tijd weer volop richting de sneeuw. Een week waarin je lekker in de buitenlucht bent en de Apfelstrudel, Bratwurst, Glühwein en biertjes zijn niet aan te slepen. Maar hoe eet je nou verantwoord tijdens deze week?

Velen denken dat je lichaam veel calorieën nodig heeft, omdat je veel energie verbruikt met wintersporten. Natuurlijk verbrand je meer calorieën op de piste dan thuis op de bank, maar we sporten tijdens deze week nou ook weer niet op topniveau. Een skiër of snowboarder van 80 kg verbrandt zo’n 450 calorieën per uur. Wie gaat rekenen, komt dus met vier uurtjes skiën uit op 1800 calorieën.

Maar als je dan ook gaat berekenen wat je op zo’n dag eet en drinkt… Een glas glühwein: 260 kcal. Warme chocolademelk met slagroom: 320 kcal. Bratworst bij de lunch: 320 kcal. Spaghetti bolognese met kaas: 750 kcal. Bij het avondeten patat met mayo: 590 kcal. Kaasfondue: 1.800 kcal. En dan hebben we de après-ski nog niet eens meegerekend. Dat moet dus anders! Maar waar let je op?

Ontbijt

Een goed ontbijt is belangrijk. Je lichaam teert veel langer op een ontbijt van havermout, magere kwark, fruit of eieren dan op witte afbakbroodjes met hazelnotenpasta. Het ontbijt zou 20% van je dagelijkse energie moeten leveren, maar wel in licht verteerbare vorm zodat je lichaam het snel opneemt en gebruikt. Begin je wintersportdag dus met een kopje koffie, melk of yoghurt, en bijvoorbeeld geroosterd brood met wat boter en jam. Een vruchtensap of vers fruit kun je ook prima toevoegen.

Tussendoortje

Alleen als je voelt dat je het nodig hebt. Neem als snack een noten of dadelreep. Dat zorgt ervoor dat je jezelf niet te buiten gaat aan allerlei slechte dingen tijdens de lunch. Een stukje pure chocola of iets anders kleins kan ook.

Lunch

Als je ’s middags niet meer buiten beweegt heb je genoeg aan licht gekruide pasta of rijst met tomatensaus en een soepje, gevolgd door brood met magere ham of ander mager vlees met wat licht fruit en koffie. Als je gelijk na de lunch weer gaat bewegen, neem dan een stevig belegd broodje of neem naast de pasta vullend fruit zoals banaan of avocado en koffie.

Middagsnack

Een cappuccino, warme chocolademelk of thee met notenkoekjes of fruit.

Drinken

Drink veel water tussendoor. Bij fysieke inspanning in een koude omgeving transpireer je weinig. Mensen onderschatten hierdoor de noodzaak om veel water te drinken. Ruw weer (wind, sneeuw) en grote hoogte zorgen voor veel vochtverlies. Beperk de drank tijdens de après-ski. Wissel gewoon steeds een drankje af met een watertje.

Diner

Als je ‘s avonds aan de kaasfondue gaat, kies dan voor groente om te dippen. Drink voordat je gaat eten een paar enorme glazen water, dan eet je minder. Begin je maaltijd met warme rijst, pasta of soep, gevolgd door vlees, eieren of vis. Eet er salade bij of een bord groenten. Vers fruit toe en misschien iets zoets.

The following two tabs change content below.

Gerdien Hopster

Voedingscoach en Lifestylebegeleider
Ik help mensen die, net als ik vroeger, op het moment in strijd zijn met hun lichaam en gewoontes die een gezond gewicht en daardoor geluk in de weg staan. Ik help, adviseer en begeleid je naar een fitter en leuker bestaan waarbij niet alleen gewicht maar vooral je geluk het uitgangspunt is.

Laatste berichten van Gerdien Hopster (toon alles)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rust

Vertrouwen

Verandering

Resultaat

Powered by WishList Member - Membership Software