De waarheid over vet! -

De waarheid over vet!

Home » Gezond Eten » De waarheid over vet!
Deel de vreugde!
  • 5
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Vet is slecht! Niet dus!

Het woord vet schrikt veel mensen in mijn praktijk toch af. Toch hebben we vetten nodig in onze dagelijkse voeding, ook als je wilt afvallen. Vet is namelijk een bron van energie voor ons lichaam. Bij een gezond eetpatroon komt tussen de 20 en 40% van de energie uit vet, dus vet weglaten uit je dagelijkse eetpatroon is geen optie. Maar welke vetten kun je dan zonder schuldgevoel eten?

Het verschil tussen verzadigd en onverzadigd vet

Als we het hebben over vet, maken we onderscheid tussen verzadigde en onverzadigde vetten. We hebben beide nodig, maar wel in de juiste balans. Kort samengevat wordt verzadigd vet gezien als ‘slecht’ vet en onverzadigd vet als ‘goed’. Verzadigd vet verhoogt namelijk het cholesterolgehalte in het bloed en daarmee ook de kans op hart- en vaatziekten.

Verzadigd vet vind je in vet vlees, volle melkproducten, roomboter, harde margarine, kaas, koek, gebak, roomijs, chocolade en snacks.

Onverzadigde vetten worden gezien als de gezonde vetten. Deze onverzadigde vetten verlagen het cholesterolgehalte en verminderen de kans op hart- en vaatziekten. Het is niet zo dat je van deze vetten minder dik wordt. Dus wil je op je gewicht letten, gebruik dan ook onverzadigde vetten met mate!

Vijf producten met gezonde vetten voor je op een rij:

Vette vis

Alle vissoorten bevatten onverzadigde vetten, maar vette vissoorten, zoals haring, makreel, zalm en paling, bevatten de meeste onverzadigde vetzuren. Let er bij de bereiding wel op dat je ook bakproducten gebruikt van onverzadigde vetten, zoals olijfolie.

Noten

In noten zit ook veel onverzadigd vet. Goede opties zijn rauwe noten oa. hazelnoten, walnoten, amandelen en cashewnoten bijvoorbeeld. Als je geen liefhebber bent van vis, zijn noten ook geschikt als vervanger om toch onverzadigde vetten binnen te krijgen.

Avocado

Veel mensen denken dat avocado een dikmaker is. Hier zit een kern van waarheid in, want een halve vrucht bevat zo’n 180 kcal, maar de vetten in de avocado zijn wel gezond. Verwerk ze in een salade of maak er een guacamole dip van!

Olijven

Olijven zijn erg gezond. Ze bevatten hoge concentraties vitamines en mineralen en zitten vol onverzadigde vetzuren. Dit geldt ook voor olijfolie. Gebruik olijven lekker in salade ’s en pasta’s of als snack.

Plantaardige oliën

Bak en braad zo veel mogelijk met plantaardige oliën. Deze oliën zitten vol met onverzadigde vetten. Voorbeelden van plantaardige oliën: olijfolie, zonnebloemolie, lijnzaadolie, sesamolie of arachideolie. Hierin valt dus ook genoeg af te wisselen.

Met deze tips en producten kun je een heerlijke salade of maaltijd creëren. Vergeet niet genoeg te variëren, dus eet bijvoorbeeld niet elke dag vette vis. Een keer per week is al goed! En als je een avondje vrienden op bezoek hebt, zijn er dus ook gezonde snackopties om op tafel te zetten. Gezond en gezellig!

Mag ik dan helemaal geen verzadigde vetten eten?

Onzin! Als je basis voeding gezond is kan daar best af en toe een snack bij. Zorg ervoor dat je in de basis zoveel mogelijk kiest voor onverzadigde vetten, zo creëer je ruimte om ook eens lekker een koekje, gebakje of chippie te eten! Alles met mate!

The following two tabs change content below.

Gerdien Hopster

Voedingscoach en Lifestylebegeleider
Ik help mensen die, net als ik vroeger, op het moment in strijd zijn met hun lichaam en gewoontes die een gezond gewicht en daardoor geluk in de weg staan. Ik help, adviseer en begeleid je naar een fitter en leuker bestaan waarbij niet alleen gewicht maar vooral je geluk het uitgangspunt is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rust

Vertrouwen

Verandering

Resultaat

Powered by WishList Member - Membership Software