Waarom zwemmen zo gezond is - Gezond en Gewicht 2014

Waarom zwemmen zo gezond is

Home » Gezond Bewegen » Waarom zwemmen zo gezond is
zwemmen - gezond en gewicht
Deel de vreugde!
  • 11
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Zwemmen; voor de één een ware nachtmerrie en voor de ander op-en-top ontspanning. Wat jij ook van zwemmen vindt, je kunt niet ontkomen aan het feit dat zwemmen gewoon hartstikke goed voor je is. Maar waarom is zwemmen dan toch zo gezond voor je?In het kort kunnen we zeggen dat zwemmen je conditie verbetert, zorgt voor soepele spieren, ontspannend werkt en goed voor hart en longen is.

Verbetering conditie

Wanneer je vaker een duik in het zwembad neemt, zul je merken dat je conditie verbetert. Je snelheid zal gaan toenemen en de hersteltijd na de inspanning neemt af. Dan moet je natuurlijk wel baantjes zwemmen en niet alleen maar een beetje op het water gaan liggen drijven. Stel jezelf een doel door eerst een x- aantal banen te zwemmen en de laatste tien minuten nog lekker wat na te dobberen.

Soepele spieren

Zwemmen is goed voor je spieren. In het water zullen spieren en gewrichten zich ontspannen, waardoor je lichaam soepeler aanvoelt. Ook voor stijve spieren is het zwembad een echte aanrader. Je gebruikt tijdens het zwemmen je spieren op een niet-belastende manier. De kans op blessures is dus ook aanzienlijk kleiner dan sporten op het droge.

Ontspannende werking

Zwemmen is niet alleen goed voor je lichaam, maar werkt ook geestelijk zeer ontspannend. Heb je dus een drukke dag gehad of kun je wel een rustmomentje in je hoofd gebruiken? Pak je zwemtas in en spoed je naar het zwembad. Na een paar baantjes zwemmen voel je je weer helemaal relaxed. Ben jij iemand die snel last heeft van stress? Dan is zwemmen echt een sport voor jou!

Goed voor hart en longen

Door regelmatig te zwemmen wordt je ademcapaciteit steeds groter. Het resultaat is dat je steeds langere afstanden kunt zwemmen. Als je eenmaal goed getraind bent, kun je bovendien met een hoge hartfrequentie langer bewegen. Net als bij alle sporten, dien je ook bij zwemmen de duur en zwemafstand rustig op te bouwen. Dit bevordert tevens je zwemplezier!

Zwemsporten

Samen zwemmen is natuurlijk veel gezelliger dan alleen. Vraag of iemand uit je vrienden en/of kennissenkring zin heeft om mee te gaan zwemmen of meld je (samen) aan bij een zwemsport. Er zijn tal van leuke (team)sporten die je in het water kunt beoefenen. Enkele voorbeelden zijn waterpolo, kunstzwemmen, wedstrijdzwemmen en reddend zwemmen. Ook aquajogging en aquarobics zijn erg leuk om te doen. In een groep op een swingende manier werken aan je gezondheid en conditie. Of wat dacht je van snorkelen en/of leren duiken. Maar, ook een middagje met je neefje en/of nichtje zwemmen draagt al bij aan een goede gezondheid, en het is nog leuk ook!

Conclusie

Zwemmen is goed voor lichaam en geest, maar is ook vooral heerlijk om te doen. En wanneer je vergeet dat je ‘moet’ zwemmen, omdat het zo gezond voor je is, zul je er veel meer plezier aan beleven. Niet voor niets kiezen steeds meer mensen puur voor hun ontspanning voor deze gezonde vorm van recreatie en lichaamsbeweging.

 

The following two tabs change content below.

Gerdien Hopster

Voedingscoach en Lifestylebegeleider
Ik help mensen die, net als ik vroeger, op het moment in strijd zijn met hun lichaam en gewoontes die een gezond gewicht en daardoor geluk in de weg staan. Ik help, adviseer en begeleid je naar een fitter en leuker bestaan waarbij niet alleen gewicht maar vooral je geluk het uitgangspunt is.

Laatste berichten van Gerdien Hopster (toon alles)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rust

Vertrouwen

Verandering

Resultaat

Powered by WishList Member - Membership Software