Kinderen en overgewicht -

Kinderen en overgewicht

Home » Gezonde Kinderen » Kinderen en overgewicht
Deel de vreugde!
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Helaas is het aantal kinderen met overgewicht ten opzichte van twintig jaar geleden verdubbeld. Eén op de acht kinderen is maar liefst te zwaar en de verwachting is dat het aantal de komende jaren alleen maar toe zal nemen. Overgewicht wordt niet alleen door te veel eten veroorzaakt, maar ook vooral omdat kinderen te weinig bewegen. Wij vertellen je waarom gezonde voeding en voldoende beweging bij kinderen toch zo belangrijk is.

Wat zijn de risico’s van overgewicht?

Overgewicht bij kinderen ontstaat zoals gezegd vaak door een verkeerd eet- en beweegpatroon. In sommige gevallen kan het zwaarder worden veroorzaakt worden door een erfelijke aanleg. Wat de oorzaak van overgewicht ook is, het brengt een aantal risico’s met zich mee. Overgewicht bij kinderen vergroot het risico op onder meer hart- en vaatziekte, diabetes, artrose en gewrichtsproblemen door overbelasting. Daarnaast kunnen psychische problemen eveneens een gevolg van overgewicht zijn. Kinderen kunnen worden gepest met hun gewicht, met alle gevolgen van dien. Tijd voor actie!

Terugkeren naar de basis!

Terugkeren naar de basis is advies nummer één als je kind te zwaar is of dit dreigt te worden. Dit betekent dagelijks drie maaltijden aanhouden. Een goed, liefst vezelrijk ontbijt, een gezonde lunch en een voedzame warme maaltijd. Je kind krijgt dan in ieder geval elke dag alle vitamines, mineralen en bouwstoffen binnen die hij/zij nodig heeft. De behoefte om te snoepen zal hierdoor afnemen. Zorg daarnaast dat je kind regelmatig lichaamsbeweging heeft, waarbij alle kleine beetjes helpen.

Meer bewegen

Om te zorgen dat je kind regelmatig beweegt, kun je hem/haar dagelijks op de fiets een boodschapje laten doen. Hebben jullie een hond? Zorg dan dat je kind de hond ook af en toe uitlaat. Je kunt je kind natuurlijk ook een sport uit laten kiezen en hem/haar daarvoor inschrijven. Loop daarnaast naar school of neem wat vaker de fiets in plaats van de auto. Bedenk in het weekend een activiteit voor het hele gezin, bijvoorbeeld een strand- of boswandeling of samen zwemmen. Maak afspraken wat betreft tv kijken en computerspelletjes spelen. Als je kind meer beweegt, voelt hij/zij zich niet alleen fitter, ook spieren nemen toe en vet neemt af.

Gezond eten

Gebruik zo min mogelijk vet bij het koken, kies voor magere producten en zorg voor afwisseling in het eten. Volkoren producten, groente en fruit geven je kind een vol gevoel en zitten ook nog eens vol waardevolle voedingsstoffen. Eet daarnaast op vaste tijden en zorg ervoor dat je kind ook genoeg drinkt. Melk, water, thee (bij voorkeur zonder suiker) en af en toe een vers sapje zijn prima dorstlessers. Tussendoortjes zijn natuurlijk niet helemaal verboden, maar wissel de zoetigheid eens af met een stukje komkommer, wortel, fruit, een volkoren biscuitje of doosje rozijnen. Beperk het echte snoepen van snoep en/of chips tot feestjes en af en toe in het weekend.

Geef zelf het goede voorbeeld

Betrokkenheid is erg belangrijk. Motiveer je kind waar je kunt, maar zorg er wel voor dat hij/zij zelf de controle houdt. Het is tevens belangrijk om bij kinderen met overgewicht zelf het goede voorbeeld te geven. Zeg nou zelf; ook voor jou is gezond eten en voldoende beweging alleen maar goed toch?!

The following two tabs change content below.

Gerdien Hopster

Voedingscoach en Lifestylebegeleider
Ik help mensen die, net als ik vroeger, op het moment in strijd zijn met hun lichaam en gewoontes die een gezond gewicht en daardoor geluk in de weg staan. Ik help, adviseer en begeleid je naar een fitter en leuker bestaan waarbij niet alleen gewicht maar vooral je geluk het uitgangspunt is.

Laatste berichten van Gerdien Hopster (toon alles)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rust

Vertrouwen

Verandering

Resultaat

Powered by WishList Member - Membership Software