Lijngericht eten; pas op dat je niet te streng wordt - Gezond en Gewicht

Lijngericht eten; pas op dat je niet te streng wordt

Home » Gezond Eten » Lijngericht eten; pas op dat je niet te streng wordt
Deel de vreugde!
  • 1
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Er bestaan verschillende typen eters. Eén van die typen is lijngericht eten. Wie een lijngerichte eter is, zal voortdurend op het aantal calorieën in zijn/haar voedsel letten. Op zich is er niets mis met lijngericht eten. Het betekent immers dat je bewust eet. Je weet wat je eet, eet minder en/of je eet gezonder om wat kilootjes kwijt te raken.

Maar, pas op dat je niet te streng wordt en aan iedere hap een waardeoordeel hangt. Het gevolg kan namelijk zijn dat je eten te veel aan regels en tijden gaat verbinden, waardoor je je natuurlijke prikkels van onder andere honger en verzadiging steeds meer gaat negeren. Je neemt te weinig voedsel waardoor je continu honger hebt. Daarnaast steken bij iedere overtreding schuldgevoelens en frustraties de kop op. Het natuurlijke proces van eten verandert dan in een constante strijd.

We worden voortdurend blootgesteld aan vele verleidingen. Kun je niet meer op je natuurlijke prikkels van honger en verzadiging vertrouwen, dan ben je constant bezig met de vraag of je iets wel of toch niet mag hebben. Van al dat nadenken of eten goed of niet goed voor je is, raak je uitgeteld. Dit houd je niet vol en het gevolg zal zijn dat je juist meer gaat eten. Je komt in de bekende vicieuze cirkel terecht. Dat mag toch niet de bedoeling zijn van lijngericht eten

Wat gebeurt er met je lichaam als je te streng lijngericht eet?

Lijngerichte eters zijn veel bezig met eten en verzamelen hier veel informatie over. Er wordt steeds weer iets nieuws geprobeerd en ze gaan vaak op in de nieuwste dieettrends. Als je lijnt, gaat je lichaam in de spaarstand en je stofwisseling zal gaan vertragen. Omdat je lichaam geen volwaardige voeding krijgt, zet het zich dus feitelijk op een stand om te overleven. Ook je spierkracht zal afnemen, omdat je lichaam, bij gebrek aan voldoende voedsel, je eigen spierweefsel op gaat eten. Dit heeft tevens een nadelig effect op de stofwisseling. Wanneer je na verloop van tijd weer normaal gaat eten, zal je stofwisseling niet direct op peil zijn. Het gevolg is dat de kilo’s er snel weer aan zitten.

Lijngericht eten, maar dan wel bewust!

Bewust lijngericht eten zorgt ervoor dat je niet zwaarder wordt. Je kunt een eetdagboek bijhouden om zicht te krijgen op je eetgedrag. Hier kun je bijvoorbeeld in opschrijven wat je eet, hoeveel je eet en of je echt trek hebt op het moment dat je eet. Ook kun je hierin noteren in welke situatie je je bevindt tijdens het eten en hoe je je voelt. Een situatie kan eten in de tuin of voor de tv zijn, maar ook uit verveling, omdat je eten ziet en/of ruikt of omdat je een rotgevoel ervaart. Door een eetdagboek bij te houden, krijg je goed inzicht in je eetgedrag en kun je ervoor waken dat eten een obsessie wordt.

Wanneer je gewoon lekker ontspannen met eten omgaat, ervan kunt genieten zodra je trek hebt en kunt vertrouwen op je natuurlijke mechanisme, is lijngericht eten zeker een gezonde manier van eten.

Vertel mij eens hoe pak jij dat aan met gezond maar niet te streng zijn voor jezelf? Geef een reactie!

The following two tabs change content below.

Gerdien Hopster

Voedingscoach en Lifestylebegeleider
Ik help mensen die, net als ik vroeger, op het moment in strijd zijn met hun lichaam en gewoontes die een gezond gewicht en daardoor geluk in de weg staan. Ik help, adviseer en begeleid je naar een fitter en leuker bestaan waarbij niet alleen gewicht maar vooral je geluk het uitgangspunt is.

Laatste berichten van Gerdien Hopster (toon alles)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rust

Vertrouwen

Verandering

Resultaat

Powered by WishList Member - Membership Software