Noten zijn gezond, of toch niet? Hoe zit het nou echt? -

Noten zijn gezond, of toch niet? Hoe zit het nou echt?

Home » Gezond Eten » Noten zijn gezond, of toch niet? Hoe zit het nou echt?
Deel de vreugde!
  • 39
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Afgelopen jaar heb ik al zo vaak mensen in mijn praktijk gehad die “onbeperkt” noten aten, ze zouden toch zo gezond zijn? Ja met mate maar laten we een ding voorop stellen. Van 100 gram noten word je vrijwel net zo dik als van 100 gram chips. Wil je dus afvallen, kijk er mee uit en eet ze met mate. Dat noten gezond zijn is zeker waar maar dat ze veel kcal bevatten is een feit. Een handje noten per dag is voldoende!

Noten leveren ijzer, vitamine E en vitamine B1. Het zijn goede vegetarische keuzes. In noten zit veel onverzadigd vet. Het eten van ongezouten noten beschermt tegen bepaalde hart- en vaatziekten. Het eten van ongezouten noten verlaagt het LDL-cholesterol. Allemaal positieve effecten dus waardoor ongezouten noten als gezond bestempeld staan.

De acht bekendste nootsoorten op een rijtje

Amandel

Amandelen bevatten zoals alle noten natuurlijk veel calorieën en vet, maar ook het antioxidant vitamine E (tegen huidveroudering en hart- en vaatziekten), calcium, fosfor, ijzer en magnesium. Bovendien bevat deze noot bijna net zoveel eiwitten als vlees en yoghurt en zijn ze goed voor huid en haar. De enkelvoudige en meervoudige onverzadigde vetten zorgen voor een lager cholesterolgehalte.

Cashew

Cashewnoten hebben de minste calorieën per 100 gram. Cashewnoten zijn een rijke bron van koper, wat je lichaam nodig heeft om ijzer te verwerken, vrije radicalen op te ruimen, botweefsel te ontwikkelen en om melanine, oftewel huid- en haarpigment, aan te maken. Met 40 gram cashewnoten heb jij je dagelijkse portie koper al binnen . Je kunt ze in zowel hartige als zoete gerechten verwerken.

Hazelnoot

Hazelnoten bevatten van de boomnoten de grootste hoeveelheid foliumzuur per 100 gram. Verder zijn hazelnoten een rijke bron van vitamine E, koper en mangaan

Macademia

Eén handje macadamia noten bevat meer dan de helft van je aanbevolen dagelijkse hoeveelheid mangaan; een belangrijk mineraal voor het behouden van sterke botten . Mangaan is ook betrokken bij de bescherming van je lichaamscellen en de stofwisseling van koolhydraten, cholesterol en aminozuren. Ze bevatten van alle noten de meeste calorieën en vetten. De macadamia heeft de meeste onverzadigde vetzuren van alle nootsoorten, wat hart- en vaatziekten voorkomt door het ‘slechte’ LDL-cholesterol te verlagen.

Paranoot

De paranoot staat bekend om zijn grote hoeveelheid selenium. Door slechts één grote paranoot te eten heb jij je dagelijkse portie selenium al binnen.
Pecan
Een favoriet van veel mensen. De pecannoot is vooral rijk aan zink en vitamine B1. Pecannoten bevatten meer meervoudig onverzadigde vetzuren dan de meeste andere nootsoorten.

Pistache

Pistachenoten bevatten in vergelijking met andere noten veel antioxidanten zoals luteïne, beta-caroteen en gamma-tocopherol. Pistachenoten bevatten minder calorieën dan de meeste andere noten. En omdat je bij pistachenoten nog aan het werk moet voordat je ze kan eten, eet je er waarschijnlijk minder van dan wanneer je een kant-en-klaar handje nootjes pakt.

Walnoot

Walnoten bevatten de meeste en beste antioxidanten van alle notensoorten en beschermen ons lichaam tegen cellulaire schade die bijdragen aan hart- en vaatziekten, kanker en vroegtijdige veroudering. Daarnaast zijn walnoten ook rijk aan omega-3-vetzuren die ontstekingen bestrijden. Geen visliefhebber? Met de walnoot noot krijg je toch de nodige onverzadigde vetten binnen.

Kortom

Helemaal zo ongezond nog niet die noten dus maar wel met mate!
De meeste noten in de winkel zijn geroosterd, gezouten en/of gekruid waardoor voedingsstoffen verloren zijn gegaan. Kies bij voorkeur dus voor rauwe noten!

The following two tabs change content below.

Gerdien Hopster

Voedingscoach en Lifestylebegeleider
Ik help mensen die, net als ik vroeger, op het moment in strijd zijn met hun lichaam en gewoontes die een gezond gewicht en daardoor geluk in de weg staan. Ik help, adviseer en begeleid je naar een fitter en leuker bestaan waarbij niet alleen gewicht maar vooral je geluk het uitgangspunt is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rust

Vertrouwen

Verandering

Resultaat

Powered by WishList Member - Membership Software