Alcohol en afvallen - Gezond Gewicht 2014

Alcohol en afvallen

Home » Lekker in je vel » Alcohol en afvallen
Alcohol en afvallen - gezond gewicht
Deel de vreugde!
 • 28
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Bij Gezond en Gewicht vinden we dat een wijntje op zijn tijd best eens moet kunnen en we maken hier dan ook gewoon ruimte voor in onze weekmenu’s. Maar te veel alcohol heeft een negatief effect op het bereiken van een gezond gewicht. Niet alleen door de calorieën die het drankje zelf levert, maar ook door de verdere gevolgen van alcoholgebruik.

Alcohol wordt als eerst verbrand

Alcohol is een consumptie zonder nuttige voedingsstoffen en heeft dus geen voedingswaarde. Toch levert alcohol wel energie, omdat ons lichaam het moet afbreken. De energie die we hieruit verkrijgen, kunnen we alleen niet opslaan en ons lichaam wil dit zo snel mogelijk weer kwijtraken. Als je alcohol drinkt en daarnaast ook wat eet, zal je lichaam daarom eerst de alcohol verbranden en daarna pas de calorieën die je erbij hebt gegeten. Verbrand je de calorieën die je erbij hebt gegeten niet, dan zal je lichaam die opslaan als vet. Vooral bij mannen kan dit het welbekende bierbuikje opleveren…

Alle remmen los

Zolang je totale energie-inname in balans is met je verbruik, zal je lichaamsgewicht constant blijven. Maar als je niet genoeg verbrandt, leidt dit tot gewichtstoename. Nu kun je natuurlijk denken: als ik dan gewoon wat drink, de hele avond flink dans en niet snack, dan kom je er niet van aan. Klinkt makkelijk, maar… een bijkomend probleem van alcohol is dat het eetlust opwekt. Ook dat nog!

Onderzoeken laten zien dat alcohol je eetlust vergroot door het hormoon leptine te onderdrukken. Hierdoor krijgen je hersenen geen seintje om te  stoppen met eten. Daarnaast heeft alcohol ook invloed op allerlei andere stoffen in je hersenen die je eetlust controleren en daarbij verlies je remmingen. Dus je kunt die avond met goede voornemens beginnen, maar sta je na 5 wijntjes nog voor jezelf in?

Calorieën

Een glas droge witte wijn (100ml) levert gemiddeld 67 kilocalorieën. Een glas rode wijn 82 kcal, een zoete witte wijn 96kcal en een klein glas bier (200ml) 84 kcal. Sommige alcoholhoudende drankjes bevatten daarnaast ook veel suiker of room, waardoor ze nog calorierijker zijn. Likeuren, cocktails en mixdrankjes zijn vaak echte caloriebommen. Een glas Wodka met energiedrank levert bijvoorbeeld 251 kcal! Denk dus goed na over wat je drinkt.

Voor alcohol in het algemeen, maar zeker als je wilt afvallen, geldt:

Geniet, maar drink met mate!


The following two tabs change content below.

Gerdien Hopster

Voedingscoach en Lifestylebegeleider
Ik help mensen die, net als ik vroeger, op het moment in strijd zijn met hun lichaam en gewoontes die een gezond gewicht en daardoor geluk in de weg staan. Ik help, adviseer en begeleid je naar een fitter en leuker bestaan waarbij niet alleen gewicht maar vooral je geluk het uitgangspunt is.

Laatste berichten van Gerdien Hopster (toon alles)

Reacties

 1. Gerda Oost on 26 april 2014 at 11:26 said:

  ik heb nog geen antwoord gekregen, op de is het ook geschikt voor diabetes. Hoor graag iets van jullie. Groetjes Gerda Oost

  • Hoi Gerda,

   Het gaat om gewone dagmenu’s met brood, aardappelen en fruit. Ik denk ook voor jou goed te volgen, wellicht met wat kleine aanpassingen?

   Groet!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rust

Vertrouwen

Verandering

Resultaat

Powered by WishList Member - Membership Software