Rauwe chocolade hoe gezond is dat nu eigenlijk? -

Rauwe chocolade hoe gezond is dat nu eigenlijk?

Home » Gezond Eten » Rauwe chocolade hoe gezond is dat nu eigenlijk?
Deel de vreugde!
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Chocolade, bijna iedereen vindt het lekker. Het hoort echter niet thuis in een gezond voedingspatroon. Dat wil gelukkig niet zeggen dat we helemaal geen chocolade mogen eten, want zelfs in een gezond eetpatroon is er echt wel plaats voor een stukje chocolade. Verantwoord omgaan met chocolade kan absoluut geen kwaad.

De laatste jaren zien we echter steeds meer dat rauwe chocolade in opkomst is, omdat er wordt gezegd dat dit bruine goud een soort van superfood is. Dat geloven we natuurlijk graag. Maar, is rauwe chocolade eigenlijk echt wel zo gezond als ze zeggen?

Rauwe chocolade; wat is het eigenlijk?

We weten allemaal dat cacao de grondstof voor chocolade is. Cacaobonen zijn veelal afkomstig van de cacaobomen in Midden- en Zuid-Amerika. Zij groeien in de vrucht van deze bomen. Cacao wordt normaal gesproken gebrand en gemalen bij zeer hoge temperaturen. Rauwe chocolade bevat veel gezonde voedingsstoffen die volgens kenners verloren gaan als de cacao wordt verhit. Wanneer cacao dus nagenoeg niet wordt bewerkt, gaat ook de gezonde werking niet verloren.

Welke gezonde voedingsstoffen bevat rauwe chocolade?

Rauwe chocolade bevat heel veel antioxidanten, zoals ijzer, magnesium, chroom, zink, vitamines en omega 6-vetzuren. Deze gezonde voedingsstoffen verkleinen de kans op hart- en vaatziekten, beschermen tegen osteoporose en hoge bloeddruk, maar reduceren ook stress en verbeteren je humeur. Daarnaast worden menstruatiekrampen verminderd en zullen spieren sneller ontspannen.

Met z’n allen aan de rauwe chocolade?

Sommige wetenschappers bevestigen bepaalde effecten van rauwe chocolade terwijl bij anderen de meningen zijn verdeeld. Een direct verband tussen het eten van rauwe cacao en afvallen is echter nooit aangetoond. Niemand eet enkel en alleen cacao. Bovendien is rauwe chocolade niet geschikt voor iedereen. Het is dus ook niet aan te raden om rauwe chocolade als superfood te zien. Je kunt het wel mixen met andere voedingsmiddelen. Gebruik bijvoorbeeld cacaonibs in yoghurt, smoothies of kwark.

Rauwe chocolade versus puur- wit- en melkchocolade

We weten nu dat in rauwe chocolade de gezonde voedingsstoffen in stand blijven. Hoe zit dat dan met de andere chocoladesoorten? Pure chocolade kent een hoog cacao gehalte en een laag suikergehalte. Van puur- wit- en melkchocolade is dit dus de meest gezonde soort. Witte chocolade kent alleen cacaoboter waaraan melkpoeder wordt toegevoegd voor de witte kleur. Het bevat van de drie de meeste suikers. Melkchocolade bevat zowel cacaoboter en poeder als suiker en melkpoeder om de kleur lichter te maken.

Chocolade conclusie; geniet met mate

Het eten van rauwe chocolade kan zoals gezegd geen kwaad, mits je dit met mate doet. Ditzelfde geldt eigenlijk ook voor andere soorten chocolade. Oké, melkchocolade en witte chocolade bevatten veel minder cacao en juist meer suikers en vetten dan pure en rauwe chocolade, maar af en toe afwijken van je gezonde voedingsroutine door deze chocolade te eten geeft juist je motivatie en euforie een tijdelijke, flinke boost. Zolang je hier verantwoord mee om weet te gaan en zorgt dat je voedingspatroon in balans blijft, mag je best eens lekker (chocolade) snoepen. Chocolade is geen wondermiddel, maar elke dag een klein stukje chocolade is wel wonderbaarlijk lekker én niet eens zo super ongezond!

Vind jij dat chocola wel of niet moet kunnen? Geef een reactie hier onder.

The following two tabs change content below.

Gerdien Hopster

Voedingscoach en Lifestylebegeleider
Ik help mensen die, net als ik vroeger, op het moment in strijd zijn met hun lichaam en gewoontes die een gezond gewicht en daardoor geluk in de weg staan. Ik help, adviseer en begeleid je naar een fitter en leuker bestaan waarbij niet alleen gewicht maar vooral je geluk het uitgangspunt is.

Laatste berichten van Gerdien Hopster (toon alles)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rust

Vertrouwen

Verandering

Resultaat

Powered by WishList Member - Membership Software