De effecten van stoppen met roken op je stofwisseling en opname voedingsstoffen -

De effecten van stoppen met roken op je stofwisseling en opname voedingsstoffen

Home » Gezond Lichaam » De effecten van stoppen met roken op je stofwisseling en opname voedingsstoffen
Deel de vreugde!
  • 24
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Hoe oud of jong je ook bent, stoppen met roken heeft altijd zin. Vaak wordt gedacht dat stoppen met roken toch nooit lukt. Daarnaast denken veel mensen nog altijd dat ze kilo’s aankomen als ze voorgoed hun sigaretten de deur uitdoen. Dit is allemaal niet waar. Met een positieve insteek, wellicht aangevuld met een beetje hulp, kan ook jij definitief stoppen met roken, zonder dat je veel aankomt.

Graag vertellen wij je in dit artikel wat de effecten van roken (en het stoppen) op je stofwisseling zijn en wat het doet met de opname van voedingsstoffen.

Stoppen met roken en je stofwisseling

Roken heeft invloed op je stofwisseling. Allerlei lichaamsprocessen die bij de omzetting van voedsel in energie betrokken zijn, verlopen door de inname van nicotine sneller. Je stofwisseling werkt dus sneller en je verbrandt meer calorieën. Nicotine verdrijft tevens je hongergevoel. Wanneer je stopt met roken, zal je stofwisseling gaan vertragen. Je hebt dan feitelijk minder voedsel nodig. Vrijwel iedereen blijft hetzelfde eten en daarom zal je altijd een paar kilo’s (circa 2 tot 4 kilo) aankomen. Daarnaast grijpen veel mensen sneller naar de koek- en/of snoeptrommel, omdat smaak- en reukzin sterk wordt verbeterd en dus alles lekkerder ruikt en smaakt. Gevolg is dat zij langzaam vele kilo’s aankomen, waardoor al snel het vooroordeel: ‘Zie je wel, je komt kilo’s aan als je stopt met roken’, ontstaat.

Stoppen met roken en de opname van voedingsstoffen

Als je rookt, neemt je lichaam minder voedingsstoffen op. Nicotine is in staat om vitamines af te breken. Wanneer je dus gaat stoppen met roken zal ook je lichaam weer meer voedingsstoffen opnemen. Voordat het zover is, zal je lichaam een flinke krachttoer ondergaan tijdens de ontwenningsfase. Aan jou de taak om je lichaam tijdens die periode te verwennen en eens heerlijk in de watten te leggen. Let er dus extra op of je voldoende vitamines binnenkrijgt. Eet gevarieerd, gezond, vitaminerijk en vezelrijk en slik desgewenst de eerste weken extra vitamines ter aanvulling. Een verandering in je eetpatroon is dus een belangrijk onderdeel bij het stoppen met roken.

Wat kun je nog meer doen?

Zoals gezegd zo gezond, gevarieerd en vezelrijk mogelijk eten. Gezonde voeding is uitgerust met alle voedingsstoffen die nodig zijn om goed en gezond te functioneren. Daarnaast is het belangrijk om veel water te drinken. Het reinigt niet alleen je lichaam, het houdt je tevens bezig zodat je niet aan een sigaretje hoeft te denken of naar de snoeppot grijpt. Probeer ook zoveel mogelijk te bewegen. Door flink te bewegen, gaat je stofwisseling juist omhoog. Bovendien verzet bewegen je gedachten en geeft het je afleiding. Zoek of doe iets wat jij leuk vindt. Ga lekker buiten joggen, een stukje wandelen met de hond van de buren, stap wat vaker op de fiets of ga met je neefje naar het zwembad.

En kom je door het effect van stoppen met roken op je stofwisseling en voedingsstoffenopname toch een paar kilo aan? Bedenk dan dat het stoppen met roken je zoveel meer gezondheidswinst geeft. Wees trots op jezelf en geniet van alle voordelen van niet meer roken en je gezonde leefpatroon.

The following two tabs change content below.

Gerdien Hopster

Voedingscoach en Lifestylebegeleider
Ik help mensen die, net als ik vroeger, op het moment in strijd zijn met hun lichaam en gewoontes die een gezond gewicht en daardoor geluk in de weg staan. Ik help, adviseer en begeleid je naar een fitter en leuker bestaan waarbij niet alleen gewicht maar vooral je geluk het uitgangspunt is.

Laatste berichten van Gerdien Hopster (toon alles)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rust

Vertrouwen

Verandering

Resultaat

Powered by WishList Member - Membership Software