Wat je wilt weten over zuivel en gezond afvallen - Gezond Gewicht

Wat je wilt weten over zuivel en gezond afvallen

Home » Gezond Eten » Wat je wilt weten over zuivel en gezond afvallen
Deel de vreugde!
  • 5
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Melk is goed voor elk. Een bekende uitspraak, waar veel van ons mee zijn opgegroeid. Hoewel er tegenwoordig ook tegengeluiden zijn op deze slogan, blijft het een feit dat melk en melkproducten eiwitten en calcium bevatten en daarom een belangrijk onderdeel zijn uit van de ‘schijf van vijf’ als het op gezond eten aankomt.

Zuivel valt in dezelfde schijf als vlees, vis en eieren. Het is belangrijk een juiste balans te vinden tussen deze producten en dus veel te variëren. Naast melk zijn er diverse soorten zuivel waar je uit kunt kiezen.

Yoghurt is makkelijk verteerbaar

Yoghurt is een melkproduct dat bestaat uit melk en melkzuur. Yoghurt heeft een zuurdere smaak dan melk en heeft een dikkere structuur. Yoghurt levert dezelfde goede voedingsstoffen als melk en andere melkproducten, maar er is wel een verschil. Yoghurt is een zuur melkproduct en daarom makkelijker te verteren dan andere melkproducten. Als de bacteriën lactobacillus acidophilus en bifidobacterium eraan zijn toegevoegd, ontstaat rechtsdraaiend melkzuur. De smaak is daardoor wat zachter en de yoghurt is wat makkelijker verteerbaar. Drinkyoghurt is dunne yoghurt met meestal een toegevoegde zoetstof en vruchtensmaak.

Vla van origine veel suiker

Vla wordt traditioneel gemaakt van gekookte melk met custard en suiker of met een combinatie van maïzena, eieren, suiker en vanille. Omdat er in vla meestal dus meer suikers zijn toegevoegd, is de keuze voor kwark of yoghurt vaak een ‘gezondere’ optie. Wel zijn er tegenwoordig ook allerlei magere vlasoorten te koop, dus kun je hier prima mee afwisselen!

Kwark heeft vrij hoog vetgehalte

Kwark is een soort verse kaas, gemaakt van melk. De melk wordt aangezuurd met melkzuurbacteriën, waarna er stremsel aan wordt toegevoegd. Omdat magere kwark een relatief laag caloriegehalte heeft, past het in een caloriearm dieet. Volle kwark heeft wel een vrij hoog vetgehalte vergeleken met bijvoorbeeld yoghurt.

Kaas en het vetgehalte

Nederland is een kaasland.De kaasconsumptie per hoofd van de Nederlandse bevolking is meer dan 17 kilo per jaar. Ook kaas wordt gemaakt van melk. De aanduidingen 10+, 20+, 30+ etc. op de verpakking geven het vetgehalte aan, dus zo bevat magere kaas (10+, 20+ en 30+), minder vet en meer calcium dan de vettere varianten. Oude 48+ kaas is vetter dan jonge 48+ kaas. Voor volwassenen geldt het advies om niet meer dan 1,5 plak (30 gram) kaas per dag te eten.

Boter is smeerbaar vet

Boter is een smeerbaar vet gemaakt van melk. Boter wordt verkocht als roomboter, margarine of halvarine. Alle drie de varianten bevatten vitamine A, D en E. Roomboter bevat alleen veel minder vitamine D dan halvarine en margarine en meer vet. Halvarine bevat de helft minder vet als margarine. Ik kies daarom voor halvarine!

Kies je zuivel; ga voor mager of halfvol

Melk en melkproducten leveren gemiddeld ongeveer 60% van de dagelijkse inname van calcium en 40% van die van vitamine B12. Zuivel is daardoor belangrijk voor een gezonde voeding in Nederland. In sommige zuivelproducten zoals vla, pudding en vruchtenyoghurt zit toegevoegd suiker. In deze producten zitten daarom vaak ook meer calorieën. Magere of halfvolle zuivel bevatten minder verzadigde vetten en calorieën. Magere producten het minst. Ik adviseer dus om daarom magere melkproducten te kiezen.

Vraag; welke keuze maak jij bij zuivelproducten? Heb jij tips voor onze lezers, reageer dan onderaan dit bericht!

 

The following two tabs change content below.

Gerdien Hopster

Voedingscoach en Lifestylebegeleider
Ik help mensen die, net als ik vroeger, op het moment in strijd zijn met hun lichaam en gewoontes die een gezond gewicht en daardoor geluk in de weg staan. Ik help, adviseer en begeleid je naar een fitter en leuker bestaan waarbij niet alleen gewicht maar vooral je geluk het uitgangspunt is.

Laatste berichten van Gerdien Hopster (toon alles)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rust

Vertrouwen

Verandering

Resultaat

Powered by WishList Member - Membership Software