Eiwitten voor een goede gezondheid - Gezond gewicht

Eiwitten voor een goede gezondheid

Home » Gezond Eten » Eiwitten voor een goede gezondheid
eiwitten - gezond gewicht
Deel de vreugde!
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Eiwitten, ook wel proteïnen genaamd, zijn essentiële voedingsstoffen die je nodig hebt voor de opbouw van je lichaamseigen eiwitten. Een eiwit levert onder meer aminozuren. Dit zijn bouwstenen voor de proteïne in lichaamscellen. Ons lichaam is met behulp van eiwitten opgebouwd. Deze worden onder meer gebruikt voor opbouw en herstel van spierweefsel. Eiwitten zorgen daarnaast voor een goede werking van het immuunsysteem, maken het transport mogelijk van stoffen in en uit een cel en zorgen ervoor dat cellen in ons lichaam beweeglijk en stevig zijn.

Het is wel duidelijk dat deze voedingsstof een zeer belangrijke rol speelt bij een goede gezondheid. We hebben dagelijks eiwitten nodig. Zowel voor de stofwisseling als ter aanvulling voor wat verloren gaat via onze ontlasting, haaruitval en huidschilfers. Hoeveel eiwitten je per dag nodig hebt, hangt van je situatie af. De behoefte aan proteïnen is groter bij bijvoorbeeld zwangere vrouwen, zieke mensen, kinderen en duursporters. Per kilo lichaamsgewicht heb je gemiddeld zo tussen de 0.08 en 2 gram eiwitten nodig.

Plantaardig versus dierlijk

Zoals gezegd bestaan eiwitten uit aminozuren. Ieder eiwit is uniek en er zijn maar liefst 22 verschillende soorten aminozuren. Het lichaam kan er 13 zelf aanmaken en de overige 9 krijgen we via onze voeding binnen. Vrijwel alle levensmiddelen zijn gelukkig uitgerust met eiwitten. Je hebt plantaardige- en dierlijke eiwitten. Plantaardige proteïne vind je bijvoorbeeld in noten, peulvruchten, groenten, granen en paddenstoelen. Dierlijke eiwitten zitten in onder meer vis, vlees, zuivel en eieren.

Het verschil tussen de twee is dat plantaardige proteïnen minder belangrijke aminozuren bevatten dan dierlijke eiwitten. Dierlijke eiwitbronnen zijn uitgerust met alle essentiële aminozuren. Bovendien heeft laatstgenoemde tevens een aantal vitamines en mineralen die in plantaardig eiwit niet of minder voorkomen. Eet wel met mate vlees en vis, want vlees bevat weer meer verzadigd vet en vis kan door overbevissing vervuild zijn. Ieder product heeft dus zijn eigen kwaliteiten. Als je zo gevarieerd mogelijk eet, ben je al een heel eind op de goede weg!

Zijn eiwitten echt slankmakend?

Om af te vallen of om op gewicht te blijven, blijkt voeding met veel eiwitten het beste te werken. Proteïnen zijn namelijk moeilijker te verteren dan koolhydraten. Ons lichaam moet meer moeite doen (en dus harder werken) om eiwitten te verteren. Daarnaast geven eiwitten langer een verzadigd gevoel, waardoor je minder honger hebt en dus minder eet. Maar, wil je echt afvallen dan zul je toch zeker iets meer moeten doen dan enkel en alleen eiwitrijke afslankshakes drinken.

Om het slankmakende effect te behouden, je figuur te verbeteren en spierweefsel strakker te maken, moet je extra spieren kweken. Deze kweek je met..jawel extra eiwitten. Laten we je dan ook direct maar uit je droom helpen, want je moet daarnaast ook je spieren aan het werk zetten. Je biceps gaan namelijk echt niet groeien terwijl jij met een eiwitshake heerlijk achterover leunt. Je kunt ze wel voeden met eiwitten. Zeker weten dat je rijkelijk wordt beloond met niet alleen een beter figuur, maar ook met meer energie, kracht en een goede stofwisseling.

The following two tabs change content below.

Gerdien Hopster

Voedingscoach en Lifestylebegeleider
Ik help mensen die, net als ik vroeger, op het moment in strijd zijn met hun lichaam en gewoontes die een gezond gewicht en daardoor geluk in de weg staan. Ik help, adviseer en begeleid je naar een fitter en leuker bestaan waarbij niet alleen gewicht maar vooral je geluk het uitgangspunt is.

Laatste berichten van Gerdien Hopster (toon alles)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rust

Vertrouwen

Verandering

Resultaat

Powered by WishList Member - Membership Software