Weg met die griep! -

Weg met die griep!

Home » Gezond Lichaam » Weg met die griep!
Deel de vreugde!
  • 31
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Het heerst… de griep is deze winter weer aan zijn jaarlijkse opmars begonnen. De griep helemaal voorkomen kun je niet, maar er zijn wel voedingsmiddelen die je kunnen helpen je immuunsysteem op peil te houden. Heb je eenmaal een griep of verkoudheid te pakken, dan kan voeding je helpen snel weer op te knappen.

Om griep te voorkomen:

TOMATEN

Tomaten zorgen ervoor dat je witte bloedcellen die infecties bestrijden 38% minder beschadigd raken door vrije radicalen. Onderzoekers denken dat het stofje lycopeen dat in tomaten zit, werkt als een antioxidant die witte bloedcellen beschermt.

YOGHURT

Yoghurt kan helpen om griep en verkoudheid te voorkomen. Het bevat namelijk goede bacteriën. Onderzoekers van de universiteit van California hebben aangetoond dat griep en verkoudheid minder vaak voorkomen bij mensen die dagelijks yoghurt eten.

ZINK

Het mineraal zink is betrokken bij het remmen van ontstekingen en infecties en gaat verkoudheid tegen. Rijk aan zink zijn o.a. volle granen, noten, zaden, gevogelte, vis, schaal- en schelpdieren, cottage cheese en ei.

KNOFLOOK

Knoflook bevat middelen die helpen bacteriën te bestrijden en je hart te beschermen. Ook knoflook-verwanten als de ui, prei, sjalot en bieslook remmen ontstekingen af. De stoffen komen vrij bij het pletten van de groenten. Vers geplette of uitgeknepen knoflook is daarom het best.

KOOL

Kool geeft een boost aan het spijsverteringskanaal en bevrijdt het lichaam van schadelijke stoffen. Het positieve effect op de weerstand komt door hoge concentraties aan glucosinolaten.
Goede keuzes zijn: – Spruitjes – Boerenkool – Witte kool – Rode kool – Savooie kool – Broccoli – Bloemkool

GEMBER

Verse gember is een krachtig middel tegen ontstekingen en een antioxidant die effectiever is dan vitamine E. Tip: trek een plakje verse gemberwortel mee met groene thee voor een weerstand verhogende drank bij dreigende griep.

PEPERS

Heet eten is goed! Spaanse pepers danken hun temperament aan het stofje capsaïcine, die er voor zorgt dat je meer antilichamen aanmaakt. Meer antilichamen betekent minder vaak griep en verkoudheid. Sambal bij?

Om sneller van griep af te komen:

KIPPENSOEP

Geen verrassing, is goed voor je zijn tijdens een griepje of verkoudheid. Van een kopje goed hete kippensoep begin je meteen te zweten, gaat je neus open en komt het slijm los.

GEROOSTERD BROOD

Neem bij de kop kippensoep een geroosterde boterham of een cracker. Als je maag niet veel kan hebben, is dit de beste optie.

IJS

Een ijzig koud ijsje kan een pijnlijke, gezwollen en/of droge keel verzachten. Ook kan het helpen om voldoende vocht binnen te krijgen tijdens de griep. Tijdens een verkoudheid of griep is het superbelangrijk om voldoende vocht binnen te krijgen. Maak zelf ijsjes van bijvoorbeeld pure vruchtensap.

THEE

Groene en zwarte thee zijn rijk aan antioxidanten. Ademhalen in het stoom van de thee helpt bij verstopping van de neus. Voeg een lepel honing en een scheutje citroen toe om je zere keel te verzachten.

SAP

Waarschijnlijk heb je geen zin om in de keuken te staan om iets klaar te maken. Neem een glas tomatensap om toch groenten binnen te krijgen. Meer zin in een zoete smaak? Ga dan voor een glas versgeperst sinaasappelsap.

BANAAN

In zijn geheel of gepureerd, een banaan is erg veilig om te nemen en zal niet snel ‘verkeerd’ vallen. Een banaan is vaak het eerste dat artsen aanbevelen bij herstel na een buikgriep. In vergelijking met ander fruit bevat een banaan weinig vitamine C, maar veel voedingsvezel, kalium en zetmeel.

WATER

Voldoende water drinken (1,5 liter per dag) voorkomt uitdroging van je slijmvliezen, die belangrijk zijn bij het weerstaan van verkoudheids- en griepvirussen.

The following two tabs change content below.

Gerdien Hopster

Voedingscoach en Lifestylebegeleider
Ik help mensen die, net als ik vroeger, op het moment in strijd zijn met hun lichaam en gewoontes die een gezond gewicht en daardoor geluk in de weg staan. Ik help, adviseer en begeleid je naar een fitter en leuker bestaan waarbij niet alleen gewicht maar vooral je geluk het uitgangspunt is.

Laatste berichten van Gerdien Hopster (toon alles)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rust

Vertrouwen

Verandering

Resultaat

Powered by WishList Member - Membership Software