Gezonde wintergroenten -

Gezonde wintergroenten

Home » Gezond Eten » Gezonde wintergroenten
Deel de vreugde!
  • 2
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Brrrr… Wel weer wennen dat koude weer! Maar er is niets lekkerder dan thuiskomen en er staat een heerlijke warme wintermaaltijd voor je klaar. Nu moet je natuurlijk de mazzel hebben dat iemand dat voor je klaarmaakt, maar anders maak je het gewoon lekker zelf!

Tijdens de wintermaanden zijn er weer veel lekkere groentesoorten die niet alleen super smaken, maar ook nog eens heel gezond zijn. Wat dacht je van een heerlijke boerenkoolstamppot of een bordje aardappels met rode kool, stoofpeertjes en een gehaktbal. Hmmm! Wintergroenten zijn zeer rijk aan vitamines en mineralen en deze kunnen we tijdens de koude winterdagen natuurlijk goed gebruiken. Ik heb enkele gezonde wintergroenten voor je op een rij gezet, zodat je lekker kunt afwisselen tussen de vele soorten. Wat is jouw favoriete winterkost?

Spruitjes

Niet iedereens favoriet, maar als het aankomt op je gezondheid zouden spruitjes bovenaan je wish list moeten staan. Spruitjes zijn namelijk echte vitamine C-bommetjes. Ze bevatten zelfs tweeënhalf keer zoveel vitamine C als een sinaasappel. Daarnaast bevatten ze B6, foliumzuur en kalium.

Boerenkool

Boerenkool bevat bijna alle vitamines en mineralen en is vooral rijk aan (pro)vitamine A, B2, B1, B3 B6, C, E, foliumzuur, ijzer, fosfor en calcium. Met deze vitamines bouw je een goede weerstand op, wat natuurlijk belangrijk is tijdens de koude wintermaanden. Ze geven energie, voorkomen bloedarmoede en zijn goed voor de botaanmaak. Bovendien zit boerenkool vol met vezels.

Koolraap

Ik gruwelde er vroeger van, maar alles went. En koolraap is ook nog eens een hele gezonde wintergroente, want het is rijk aan calcium, bètacaroteen, vitamine C en kalium. 100 gram koolraap bevat slechts 0,2 gram vet en 22 kilocalorieën. Koolraap heeft een heel eigen aromatische smaak en doet het goed bij kaasgerechten, rookworst, ham en lamsvlees. Je kunt er ook soep mee maken.

Pastinaak

Pastinaak is terug van weggeweest. En dat snap ik best, want je kunt verrassend veel kanten uit met deze wortelachtige groente. De pastinaak heeft een zoete, anijsachtige smaak en kun je rauw eten, stoven, koken of zelfs frituren. Pastinaken zitten vol met ijzer, kalium, calcium, etherische oliën, foliumzuur en vitamine E, C en B1, B3 en magnesium. Heb jij al eens pastinaak klaargemaakt?

Zuurkool

Een van mijn favorieten voor een heerlijke stamppot. Zuurkool is gesneden witte kool die door de inwerking van melkzuurbacteriën geconserveerd is. In tegenstelling tot andere geconserveerde producten blijven de vitaminen tijdens het conserveringsproces behouden. En zo bevat deze groente dus veel vitamine C, vitamine B6 en calcium. Een hele gezonde optie voor je wintermaaltijd.

Rode kool

Wat deze winter ook niet op je bord mag ontbreken is rode kool. De rode kleurstoffen in de groente hebben een ontstekingsremmende en antioxiderende werking. Een lekker avondmaaltje met rode kool zorgt ervoor dat je de nodige vitaminen en een flinke dosis magnesium, kalk, kalium en zwavel

The following two tabs change content below.

Gerdien Hopster

Voedingscoach en Lifestylebegeleider
Ik help mensen die, net als ik vroeger, op het moment in strijd zijn met hun lichaam en gewoontes die een gezond gewicht en daardoor geluk in de weg staan. Ik help, adviseer en begeleid je naar een fitter en leuker bestaan waarbij niet alleen gewicht maar vooral je geluk het uitgangspunt is.

Laatste berichten van Gerdien Hopster (toon alles)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rust

Vertrouwen

Verandering

Resultaat

Powered by WishList Member - Membership Software