Emotie eten en hoe ik je dat af kan leren

Emotie eten en hoe ik je dat af kan leren

Home » Gezond Gewicht » Emotie eten en hoe ik je dat af kan leren
Emotie-eten
Deel de vreugde!
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Emotie eten: bijna iedereen doet het

Veel van ons zijn in zekere mate emotie-eters. Een emotie-eter ziet eten namelijk als beloning. Allemaal maken we periodes mee waarin we verdrietig, gefrustreerd, kwaad of geïrriteerd zijn. Dat is menselijk. Eten kan hierin allerlei emotionele behoeften vervullen: het kan troost brengen, ontspanning, afleiding, warmte, geborgenheid en veiligheid. Het laat onprettige gevoelens even verdwijnen. Regelmatig hoor ik mensen om mij heen die zichzelf na een zware week belonen met een wijntje en wat lekkers. Dat hebben ze volgens zichzelf wel verdiend. Ik doe hier zelf net zo hard aan mee en dat mag, want mijn visie is dat je in een gezonde leefstijl ook moet genieten. Maar naast deze ‘lichte’ emotie-eters, zijn er ook mensen veel extremer om gaan met voeding en emoties.

Emotie eten: Endorfine, de geluksmaker

Iedereen heeft te maken met persoonlijke beperkingen die je probeert te overwinnen. Maar soms lijken de problemen maar niet te verdwijnen en raak je boos of gefrustreerd. Of dit nou te maken heeft met je relatie, vervelende situaties thuis of op het werk, het enige wat je nog wilt is eten, want eten geeft je op dat moment een bevredigend gevoel. Je eet niet om je lichaam te voeden, maar om je emoties te sussen. Niet zo gek, want als je iets eet wat je lekker vindt, komt er een stofje (endorfine) vrij in je hersenen, dat vervelende gevoelens dempt. Je denkt even niet aan je problemen en voelt je hierdoor beter. Maar het probleem hiervan is dat het slechts een tijdelijk lapmiddel is. Want in no time heeft je geluksgevoel plaatsgemaakt voor schuldgevoelens, waardoor je weer van jezelf baalt… Een patroon waar je niets mee opschiet en op lange termijn een verkeerde manier is van omgaan met je emoties. In plaats van je problemen op te lossen en er over te praten probeer je ze weg te werken met emotie eten.

Een krachtige oplossing

Gelukkig is er voor elk probleem een oplossing, dus ook emotie-eters kunnen een gezonde leefstijl aanleren. Allereerst is het belangrijk als er sprake is van emotie eten dat we de verschillende emoties en daarmee ‘eetmomenten’ gaan herkennen. Dit kan bijvoorbeeld gaan om troost, verdriet, eenzaamheid, beloning, opwinding, boosheid, irritatie, frustratie, schaamte, angst of vermoeidheid. Zodra de emoties duidelijk zijn, die er voor zorgen dat jij gaat eten, kunnen we hier aan gaan werken. Daarbij is het voor een emotie-eter belangrijk er niet alleen voor te staan en ik wil je hier dan ook graag in coachen. Want vervelende situaties aanpakken is niet altijd makkelijk. We praten over je emoties en bekijken of we je emoties op een andere manier tot uiting kunnen laten komen. Want emotie eten kun je afleren. En dat geeft je rust, een opgelucht gevoel en veel meer energie. Eten zal niet langer de baas over jou zijn, maar jij wordt de baas over wat je eet! Tijd om af te rekenen met die extra kilo’s en je eetgewoontes onder controle te krijgen op een leuke en positieve manier! Doe je mee? Schrijf je dan nu in voor de cursus.

The following two tabs change content below.

Gerdien Hopster

Voedingscoach en Lifestylebegeleider
Ik help mensen die, net als ik vroeger, op het moment in strijd zijn met hun lichaam en gewoontes die een gezond gewicht en daardoor geluk in de weg staan. Ik help, adviseer en begeleid je naar een fitter en leuker bestaan waarbij niet alleen gewicht maar vooral je geluk het uitgangspunt is.

Laatste berichten van Gerdien Hopster (toon alles)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rust

Vertrouwen

Verandering

Resultaat

Powered by WishList Member - Membership Software