Kinderen en overgewicht - Gezond en Gewicht 2014

Kinderen en overgewicht

Home » Gezonde Kinderen » Kinderen en overgewicht
Deel de vreugde!
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

We zien en horen het tegenwoordig steeds meer: kinderen spelen liever op de tablet of computer dan dat ze lekker buiten spelen. Soms zie ik zelfs groepjes tieners die in hun pauze even naar de supermarkt gaan en een paar zakken chips halen als lunch… Recent waarschuwde de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) nog voor obesitas bij kinderen. ‘Onze kinderen worden steeds dikker’, aldus WHO-chef Margaret Chan. ‘Sommige delen in de wereld eten zich letterlijk dood.’

Beweging

Dat de jeugd van tegenwoordig steeds vaker te kampen heeft met overgewicht heeft meerdere oorzaken. Als eerste komt dit omdat kinderen structureel meer energie binnenkrijgen dan zij verbranden. Met een half uurtje lekker voetballen of skeeleren verbranden ze veel meer energie dan met een uur op de bank met een tablet op schoot. Om beweging te stimuleren kun je je kinderen bijvoorbeeld opgeven voor een sportclub, wat niet alleen gezond is, maar ook goed voor de sociale contacten. Sporten niet leuk? Alle kleine beetjes helpen! Dus gewoon een half uurtje buiten spelen en rennen met vriendjes, even een boodschap te doen of de hond uitlaten is ook al beter dan niets. Kinderen vinden het vaak ook leuk om met het gezin te gaan fietsen of bijvoorbeeld te zwemmen, dus organiseer gerust eens een gezamenlijke activiteit.

Let op met snoep, chips en frisdrank

Naast het stimuleren van beweging is het ook belangrijk dat je kind niet meer binnenkrijgt dan hij of zij verbrandt. Met name frisdranken zorgen voor flinke hoeveelheden suiker en daarmee calorieën. Af en toe een glaasje frisdrank mag natuurlijk best, maar kies dan bijvoorbeeld voor de light variant. En wat mij betreft geldt voor alle frisdrank: met mate. Realiseer je dat een fles cola per dag NIET normaal is. En elke dag snoep of chips net zo min. Uit onderzoek is gebleken dat kinderen die hun calorieën uit koolhydraten halen minder extra’s eten en drinken dan kinderen die hun calorieën uit vet halen. Dus heeft je kind nog trek, dan is een extra boterham een prima idee. Probeer te voorkomen dat je kinderen beloont, verwent of troost met snoep, want zo raakt je kind er aan gewend om bij bepaalde spanningen te snoepen of eten.

Geef het goede voorbeeld

Het is bekend dat ouders met overgewicht een grotere kans hebben op kinderen met overgewicht.Dit komt omdat kinderen de eetgewoontes van hun ouders overnemen. Dus daarom is het extra belangrijk om zelf het goede voorbeeld te geven. Om je kind goede eetgewoontes aan te leren is het dus belangrijk eerst zelf een gezonde leefstijl aan te leren. Zorg dus dat je dagelijkse eetpatroon goed in balans is. Hier kan ik je natuurlijk mee helpen!

Wil jij graag voedingsadvies voor jezelf of je kinderen? Ik help je graag!

The following two tabs change content below.

Gerdien Hopster

Voedingscoach en Lifestylebegeleider
Ik help mensen die, net als ik vroeger, op het moment in strijd zijn met hun lichaam en gewoontes die een gezond gewicht en daardoor geluk in de weg staan. Ik help, adviseer en begeleid je naar een fitter en leuker bestaan waarbij niet alleen gewicht maar vooral je geluk het uitgangspunt is.

Laatste berichten van Gerdien Hopster (toon alles)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rust

Vertrouwen

Verandering

Resultaat

Powered by WishList Member - Membership Software