Warm weer en drinken; dit moet je weten -

Warm weer en drinken; dit moet je weten

Home » Gezond Eten » Warm weer en drinken; dit moet je weten
Deel de vreugde!
  • 23
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Meestal kampen we in Nederland met wisselvallig zomerweer. Zo hebben we te maken met een hevige zomerstorm waarna we de week erop lopen te puffen van de hitte. Heel af en toe wordt ons land overvallen door een ware hittegolf. Het is bij velen vanzelfsprekend om te drinken zodra we het warm krijgen, om uitdroging te voorkomen. Anderen, vooral oudere mensen, worden daarentegen veel minder met dat dorstgevoel geconfronteerd. Wat en wanneer we het beste kunnen drinken bij tropische temperaturen lees je hier.

Altijd regelmatig drinken

Niet alleen bij hoge temperaturen moet je goed drinken. Het is eigenlijk aan te raden om elke dag regelmatig, bij voorkeur water te drinken. Onvoldoende drinken leidt namelijk tot uitdroging. Ons lichaam verliest dagelijks veel minerale zouten en ‘kostbaar’ water. Als je dit tekort niet aanvult door voldoende te drinken, kan dit schadelijk zijn voor het goed functioneren. Een droge mond, huid, hoofdpijn en donkere urine zijn de eerste tekenen van uitdroging (dehydratie). Tijd om in actie te komen en te drinken! Wacht niet tot je echt dorst hebt, maar probeer er een gewoonte van te maken regelmatig wat te drinken.

Wat niet drinken bij tropische temperaturen?

Het is verleidelijk om een lekker koud biertje of wijntje te drinken als het erg warm is. Toch is het verstandig om hier mee op te passen, omdat alcohol uitdroging juist bevordert. Daarnaast tasten alcoholhoudende drankjes het vermogen van ons lichaam aan om tegen de warmte te strijden. Cafeïne rijke dranken, zoals cola en koffie leiden tot waterverlies uit het lichaam. Deze dranken kun je dus ook beter links laten liggen bij hoge temperaturen, evenals drankjes die veel suiker bevatten.

Wat wel drinken bij warm meer?

Wat mag je dan wel drinken als de temperaturen stijgen? Water, vooral veel water. Het zuivert je lichaam en vult je tekorten aan. Drink met regelmaat, bij voorkeur op verschillende tijdstippen. Dus niet alleen om 10 uur ’s morgens een liter water drinken, maar verspreid over de dag verschillende glazen. Wil je eens iets anders? Leng dan je water licht aan met wat siroop of kies voor een fruitsap met niet te veel suikers. Ook het eten van fruit en rauwkost zorgt voor hydratatie van je lichaam. Denk aan watermeloen, perziken, aardbeien, citrusvruchten, komkommer en tomaten. Of wat dacht je van soep, yoghurt en een sorbet. Het vult je watertekort allemaal aan tijdens warme dagen.

Nog wat warm weer drinktips

Zoals gezegd is veel drinken onontbeerlijk bij tropische temperaturen. Maar, vergeet ook vooral niet te eten, zodat je lichaam opnieuw minerale zouten op kan slaan. Niet veel honger? Probeer dan steeds kleine hoeveelheden te eten, bijvoorbeeld een kopje soep en een uurtje later een volkoren boterham. Als tussendoortje kun je wat pinda’s nemen of stukjes komkommer. Vermijd te koude dranken, omdat deze je dorstgevoel verminderen waardoor je dus wellicht weer te weinig gaat drinken.

Tot slot (we kunnen het niet vaak genoeg zeggen): wacht niet tot je dorst krijgt, maar drink gedurende de dag regelmatig een glas water.

The following two tabs change content below.

Gerdien Hopster

Voedingscoach en Lifestylebegeleider
Ik help mensen die, net als ik vroeger, op het moment in strijd zijn met hun lichaam en gewoontes die een gezond gewicht en daardoor geluk in de weg staan. Ik help, adviseer en begeleid je naar een fitter en leuker bestaan waarbij niet alleen gewicht maar vooral je geluk het uitgangspunt is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rust

Vertrouwen

Verandering

Resultaat

Powered by WishList Member - Membership Software